Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Porsche Mission E blir Taycan – i produktion 2019

Porsches första helt eldrivna elbil kommer i produktion nästa år och ingår i märkets storsatsning på elektrifiering. 

Porsches elbilskoncept Mission E får namnet Taycan när den rullar ut på gatan. Konceptet visades upp första gången under Frankfurtsalongen 2015 och under 2019 ska modellen komma i produktion.

Namnet Taycan uttalas tie-con och kan översättas till ”vild ung häst” och ska koppla till den stegrande hästen i Porsches logotyp. Namnet på den nya modellen presenterades under ett evenemang som firade märkets 70 år.

Något nytt om själva bilen berättas dock inte. Det vi vet sedan tidigare är att den kommer att ha över 600 hästkrafter, ha en räckvidd på över 300 miles (cirka 482 kilometer), enligt den gamla NEDC-cykeln, och ta sig till 100 km/h på 3,5 sekunder och 0-200 km/h på tolv sekunder.

Porsche ska plöja ner sex miljarder euro (cirka 61,5 miljarder kronor) i elektrisk mobilitet till 2022, en fördubbling av det man ursprungligen räknat med. Av dessa är 500 miljoner (ungefär 5, 1 miljarder kronor)  öronmärka Taycan men även andra versioner och avarter av denna. Fler bilar med samma teknik är med andra ord att vänta.En miljard euro (cirka 10,3 miljarder kronor) ska läggas på elektrifiering och hybridlösningar för den befintliga modellfloran medan resten går till utveckling av ny teknik och utbyggnad av produktionen. Taycan kommer att skapa 1 200 nya jobb i Zuffenhausen.

https://youtu.be/2q_o4Pl-AuY