Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Porsche Taycan kostar som Tesla Model S och Model X – tillsammans

Ska du spendera 2,7 miljoner kronor på elbil har du två val, antingen en fullsmetad Porsche Taycan Turbo S eller en fullt utrustad Tesla Model S Performance – och en lika fullt utrustad Tesla Model X Performance.

I går var det världspremiär för Porsches första elbil Taycan. En nästan fem meter lång kärra med massor av pulver hämtade ur två elmotorer, en fram och en bak. I instegsmodellen Taycan Turbo finns som mest 680 hästkrafter vilket ger 0-100-sprinter som går på 3,2 sekunder. Vill man ha en bil som är accelerationssnabbare än så får man sikta in sig på toppversionen Taycan Turbo S som kan pressa ur sig maximala 761 hästkrafter, då går 0-100 km/h på snabba 2,8 sekunder.

Häftiga siffror, helt klart. En annan siffra som också är häftig är den man ser på prislappen. Taycan Turbo kostar från 1,7 miljoner kronor medan Taycan Turbo S kostar från 2,08 miljoner kronor. Priserna är dock ingångspriser, det finns hur mycket som helst att plocka på bilarna i form av extrautrustning. Du kan exempelvis extrautrusta bilen med en läcker röd specialfärg för 24 900 kronor, exklusiva Taycan-fälgar för 43 000 kronor, adaptiv farthållare och filhållningsassistans för 32 100 kronor, elektriskt infällbara ytterbackspeglar för 3 200 kronor, sidokrockkuddar bak för 4 300 kronor, ljudsystem från Burmester för 47 900 kronor, kraftigare ombordladdare för 4 400 kronor och läderklätt fodral till instruktionsboken för 4 000 kronor.

LÄS MER: Så upplevs Porsche Taycan

Ovan är endast ett axplock av vad vi valde att plocka på ”vår” Taycan Turbo S. När vi väl kryssat i tillbehören för att göra bilen ”maxad” landar priset på 2 653 500 kronor.

Här är "vår" Porsche Taycan Turbo S. Vi har kryssat i det mesta av det bästa för att få ett maxutrustat exemplar. Klicka på bilden för att se den i större format.

För nästan 2,7 miljoner kronor får man alltså en maxutrustad Porsche Taycan Turbo S som gör 0-100 km/h på 2,8 sekunder, toppar 260 km/h och kommer, enligt WLTP-körcykeln, 41,2 mil per laddning.

Här är "vår" Tesla Model S Performance. Klicka på bilden för att se den i större format.

Kan man få en annan elbil med samma häftiga prestanda för motsvarande summa? Nja, men du kan däremot få två.

Vi vänder oss mot Tesla och tittar vad Model S kostar. Grundpriset för Long range-varianten är 936 000 kronor. Men den gör 0-100 km/h på ”långsamma” 3,8 sekunder. Därför väljer vi Model S Performance som gör 0-100 km/h på 2,6 sekunder, toppar 261 km/h och kommer 59 mil per laddning enligt WLTP-körcykeln.

Om vi sedan lägger till allt som går att addera till modellen, exempelvis de fetaste fälgarna, dyraste lacken, mest exklusiva interiören och paketet ”Total självkörningsförmåga” landar vi på 1 283 480 kronor.

LÄS MER: Så mår Tesla Model S efter 48 000 mil

Och här är "vår" Tesla Model X Performance. Klicka på bilden för att se den i större format.

Det är 1 370 020 kronor mindre än vad ”vår” maxade Porsche Taycan Turbo S kostar. Vi kan därmed slänga in en lika fullutrustad Tesla Model X Performance i sjusitsigt utförande i kalkylen, en suv som gör 0-100 km7h på 2,8 sekunder och kommer 48,5 mil per laddning. Den är dyrare än motsvarande Model S med sina 1 421 680 kronor, och tillsammans landar priset för de båda Tesla-flaggskeppen på 2 705 160 kronor. Det är förvisso 51 660 kronor mer än vad Porschen kostar, en nästan försumbar summa med tanke på nivån. Drar vi dessutom av den statliga subventionen på 60 000 kronor per bil blir plötsligt de två Teslorna billigare än Porschen.

LÄS MER: Vi kör Tesla Model X

Porsche har, så vitt vi vet, aldrig uttalat att Taycan ska vara en utmanare till Tesla. Trots likvärdiga prestanda vänder sig bilarna mot olika kundgrupper. Inte minst priset är ett bevis på det, och Taycan Turbo S är dessutom inte dyrare än en maxutrustad Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid, tvärtom är den ytterst lite billigare.