Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Porsche Taycan officiell – alla fakta om elbilen

Nu har Porsche dragit skynket av märkets första elbil – Taycan. Den presenteras i två utföranden, Taycan Turbo och Taycan Turbo S, där sistnämnda är värstingen med upp till 761 hästkrafter. Räckvidden är som bäst 45 mil.

Fyra års ”väntan” är över. Porsche har nu förverkligat konceptbilen Mission E från 2015. I produktionsutförande heter modellen Taycan, ett namn som har varit känt ett bra tag och som vi i fjol fick lära oss hur det uttalas – ”tie-con”, eller om man väljer en mer försvenskad variant, ”taj-kån”.

Porsche Taycan sägs länka samman märkets arv med framtiden, som anses vara elektrisk. ”Denna dag markerar starten på en ny era”, säger Porsche-chefen Oliver Blume i samband med avtäckningen i Berlin som Teknikens Värld närvarar vid. Den tyska huvudstaden är dock inte enda plats att beskåda Taycan för första gången. Exakt samtidigt exponeras bilen mot spekulanter och bilintresserade i kanadensiska Toronto och i kinesiska Fuzhou.

Det främre bagageutrymmet rymmer 81 liter...

Till utseendet är Taycan mycket lik konceptbilen Mission E. Vissa showmässiga detaljer har tonats ned, exempelvis dörrarna som numera är konventionella i stället för de bakre ”självmordsdörrar” som Mission E bjöd på.

Baken följer tydligt den form som Porsche har gett sina senaste nya modeller – 911 och Panamera – med en ljusramp som sträcker sig över bilens bredd.

Fronten är även den omisskännligt Porsche, trots de för märket unika strålkastarna. Det som är lite mindre Porsche är laddluckan i höger framskärm. Porsches nuvarande laddhybrider har luckan på vänster bakskärm.

... medan det bakre sväljer 366 liter.

Även interiören skriker Porsche rakt igenom. Instrumentbrädan, mittkonsolen och dörrsidorna är väldigt snarlika motsvarande delar i Panamera. I Taycan är antalet skärmar och touchknappar dock betydligt fler. Precis som sina bensindrivna syskon har ratten ett vred för snabb omställning av körläge – Range (för maximal räckvidd), Normal, Sport och Sport Plus.

Interiören i Taycan är helt fri från läder, för första gången i en Porsche. Återvunna material av olika slag är melodin.

Versioner och prestanda

Taycan kommer i två modellversioner – Turbo och Turbo S. Valet av namn till beteckningarna kan ses som märkligt för en elbil utan förbränningsmotor och turboaggregat, men Porsche vill förstås hålla fast vid de klassiska beteckningarna. Taycan ska ju, som tidigare nämnt, knyta samman märkets historia med det som kommer framöver.

Instegsversionen heter alltså Taycan Turbo och har maximalt 680 hästkrafter att erbjuda personen bakom ratten. Siffran avser toppeffekt vid overboost-läget, tillsammans med Launch Control. 0-100 km/h avverkas på snabba 3,2 sekunder och toppfarten är begränsad till 260 km/h. Enligt WLTP-körcykeln ligger elförbrukningen vid kombinerad körning (motsvarar mer eller mindre blandad körning) på 2,6 kWh per mil. Räckvidden ligger på 45 mil.

Porsche Taycan Turbo har "bara" 680 hästkrafter.

Toppversionen Taycan Turbo S har hela 761 hästkrafter, även denna siffra erhålls vid nyttjande av overboost-funktionen. De 81 extra hästkrafterna räcker för att skala 0-100-tiden med fyra tiondelar. Med andra ord klaras sprinten från noll till 100 km/h på 2,8 sekunder. Det är samma tid som 911 GT2 RS (991.2).

Elförbrukningen för Taycan Turbo S är något högre än för Taycan Turbo. Enligt WLTP-mätmetoden används 26,9 kWh per körd mil enligt det kombinerade körschemat. Räckvidden är således kortare – 41,2 mil.

Porsche Taycan Turbo S på laddning.

Avancerat chassi

Tacyan har som standard ett chassikontrollsystem vid namn Porsche 4D Chassis Control som i realtid övervakar och analyserar samtliga chassikomponenter, inklusive luftfjädringen med trekammarsystem, stötdämparsystemet PASM, chassisystemet PDCC Sport och vridmomentsfördelningssystemet (torque vectoring).

Elmotorerna och batteriet

Taycan Turbo och Taycan Turbo S har två elmotorer vardera, den ena driver framhjulen medan den andra driver det bakre paret. Som på Porsche övriga Turbo-modeller är det alltså fyrhjulsdrift som gäller. Hur effektfördelningen mellan elmotorerna ser ut avslöjar inte Porsche i nuläget.

Vad de däremot berättar är att batteripaketet har en total kapacitet på 93,4 kWh och de arbetar på en spänningsnivå om 800 volt, det vill säga betydligt högre än dagens övriga elbilar. Exempelvis ligger spänningen hos Audi e-tron på 396 volt och hos Teslas olika modeller på mellan 350 och 375 volt.

Porsche Taycan Turbo S

Den höga spänningen ger flera fördelar, enligt Porsche är laddtiderna en av dessa. Med en snabb likströmsladdare ska tio mils räckvidd nås efter bara fem minuters laddning. Under ideala förhållanden och med maximal tillåten laddeffekt på 270 kilowatt (allts inte 350 kW som tidigare sagts) sägs 80 procent av batteriets kapacitet nås efter 22,5 minuter. Då påbörjades laddningen när endast fem procent energi fanns kvar i batteriet. Vid växelströmsladdning hemma är maximal effekt elva kilowatt.

Antalet superladdare som kan ladda Taycan blixtsnabbt är än så länge väldigt få, men saker och ting har redan börjat hända. Snabbladdningsprojektet FastCharge, som Porsche, BMW, Siemens, Allego och Phoenix Contact E-Mobility ligger bakom, har i Tyskland satt upp snabbladdare med en effekt på 450 kilowatt, alltså mer än vad Taycan kan hantera.

Porsche Taycans bakre elmotor arbetar med hjälp av en tvåväxlad kraftöverföring. Första växeln används från stillastående och ger mer tryck i accelerationen, andra växeln med lång utväxling används vid högre hastigheter och hjälper till att hushålla med energin.

Pris i Sverige och Tyskland

För Taycan Turbo får man i Tyskland betala 152 136 euro vilket motsvarar 1 635 000 kronor. I Sverige kostar modellversionen 1 700 000 kronor.

Taycan Turbo S kostar drygt 33 000 euro mer, 185 456 euro för att vara exakt. Det motsvarar 1 993 000 kronor. I Sverige kostar denna toppversion 2 080 000 kronor.

Det höga priset hos Taycan Turbo S inkluderar inte bara mer effekt utan även godsaker som exempelvis kolfiberkeramiska bromsar.

Priserna inkluderar skatt och landsspecifik utrustning. Båda modellerna är redan beställningsbara.

Det är mycket pengar det handlar om, så frågan är hur mycket Taycan tar upp kampen, som många förutspått, med Tesla Model S.

Vill du skåda Porsche Taycan på annat vis än via datorskärmen kan du åka ner till Frankfurt där det vankas stor bilsalong. Taycan får ses som ett av huvudnumren där, möjligtvis tillsammans med Volkswagens elbil ID.3.