Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Porsche Taycan törstigast i USA

Nu har Porsches första elbil Taycan Turbo utsatts för amerikanska myndigheters tuffa förbrukningstest och det gick… inte bra alls. Porschen noteras för en förbrukning som är den högst uppmätta för alla elbilar som säljs i USA.

Amerikanska Environmental Protection Agency (EPA) gör egna förbrukningsmätningar på alla bilar som säljs i USA och på senare år har de även fått befatta sig med elbilar. Den gamla norska elbilen Think, som i USA såldes som Ford Think, noterades till exempel för en blandad förbrukning på 65 MPGe.

Nu har Porsche Taycan Turbo testats i EPA-körcykeln och det gick lite bättre än för Ford Think, men bara lite. Porschens officiella EPA-värde blev rekordlåga 69 MPGe och den totala räckvidden anges till 201 miles. Det här kan översättas till förståeliga, metriska värden som 3,06 kWh/mil och en räckvidd på 323 kilometer. Det här gör Taycan Turbo till den törstigaste elbilen som säljs på den amerikanska marknaden i dag. Det är dessutom ganska långt ifrån de uppgifter Porsche själva anger. Enligt siffror uppmätta i WLTP-körcykeln ska Taycan Turbo dra 2,3–2,7 kWh/mil och komma 38,1–45,0 mil på en laddning.

LÄS MER: Provkörning av Porsche Taycan Turbo S

EPA:s körcykel ger på bensin- och dieselbilar ett MPG-värde (Miles Per Gallon), men för elbilar har EPA tagit fram värdet MPGe (Miles Per Gallon Equivalent) där man utgår från tumregeln att en gallon bensin är lika med 33,7 kWh.

För att jämföra Porsche Taycan Turbo med en samtida konkurrent kan vi nämna Jaguar I-Pace som har ett värde på 76 MPGe och en total räckvidd på 234 miles. Tesla då? Jo, Model S Performance har fått ett värde på 104 MPGe och en räckvidd på 348 miles.