Porsche har förberett en stor uppdatering av Taycans mjukvara.
Porsche har förberett en stor uppdatering av Taycans mjukvara. Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Porsche Taycan uppdateras – 5 mil extra i räckvidd

En stor uppdatering av mjukvaran kan ge en Taycan-ägare fem mils längre räckvidd.

Porsche inleder uppdateringen redan i sommar men du behöver ta din bil till verkstaden för att få förbättringen.

– Det är väldigt mycket data som ska laddas in i bilen och den berör samtliga styrenheter, säger Porsches Kevin Giek, vice president för Taycan-modellerna.

Porsche bjuder sina 75 000 Taycan-ägare världen över på en fin sommarpresent. En större uppdatering av mjukvaran i bilen ska ge ägarna av bilar från 2019 och framåt en hel del förbättringar. Har du köpt en Porsche med modellår 2022 så är förbättringarna inte lika omfattande men de finns där.

Porsche har uppdaterat grafiken i sitt informationssystem och bland annat lagt till appen Spotify samt att det nu ska fungera med Android-telefoner och Android Auto.

Viktigare är kanske att mjukvaran som styr laddningen av batteriet förbättrats. Det betyder att fönstret för när batteriet kan laddas snabbt ökat. Ni som laddat en elbil vet att under laddningen så nås inte maximal laddeffekt mer än under en viss del av laddningen. Den delen har utökats så att Porsche Taycan kan laddas snabbare under en större del av laddningen.

Taycan kommer att under en längre period än tidigare kunna ta emot högre effekt under laddningen. Foto: Jan-Erik Berggren / Expressen Lifestyle

Elmotorn kopplas bort

Och så kanske den största förbättringen: fler Taycan-modeller med elmotor på framaxeln får en förbättrad energihantering. När elmotorn på framaxeln inte behövs, till exempel vid litet effektuttag på motorväg, så kallad ”coasting”, kopplas elmotorn på framaxeln bort med hjälp av mjukvara. Energin som annars går åt kan sparas kvar i batteriet vilket ger en ökad räckvidd. 

Att koppla bort framaxeln på det här sättet finns redan på nyare Taycan men nu kan samtliga bilar ta del av förbättringen.

– Vi har lärt oss tekniken över tid och vi har sett att vi lan öppna upp för den här funktionen på fler bilar, säger Kevin Giek.

Porsche erbjuder uppdateringen utan kostnad men du som Taycan-ägare behöver boka tid på en verkstad.

– De äldre bilarna behöver lite mer tid på sig för att ta emot uppdateringen medan de nyare behöver lite mindre tid. Men vi räknar med att klara av det här under en dag på verkstaden.

Anledningen till att Porsche inte kan uppdatera bilarna över internet är att det är för stora mängder data som ska hanteras.

– Det handlar om säkerhet också. Den här uppdateringen berör samtliga styrenheter och vi måste genomföra egna tester för att se att de kan arbeta tillsammans även efter uppdateringen, säger Giek.

Teslas laddare syns

Porsche har också uppdaterat navigatorn som nu kan ställas in för att hitta de allra snabbaste laddarna utmed din resväg samt de som ingår i Porsches laddnätverk. Porsche har också genomfört tester med sina Taycan vid de laddare som Tesla öppnat och nått en laddeffekt på cirka 150-170 kW.

Tesla har öppnat flera av sina laddplatser runtom i världen även för andra bilmärken. De stationerna ska också synas i Porsches navigator.

– Det tillkommer laddstationer varje dag så den informationen uppdateras kontinuerligt, säger Kevin Giek.