Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Porsche utvecklar en 911 laddhybrid

Porsche jobbar på en 911 laddhybrid, det bekräftade Porsche 911 Turbos projektledare Erhard Mössle i en intervju med autocar.co.uk på bilsalongen i Detroit i veckan. Han påpekade dock också att det troligtvis kommer att dröja tills nästa generation av 911, som är planerad till 2020.

”Det tar tid att få ut något sådant här på marknaden.”, sa han. ”Med tanke på paketeringsproblemen med bilen finns det mycket att lösa tills dess”.

Han menar på att det kommer att bli mycket svårt att hitta utrymme för ett batteri på 911, som har motorn bak. Dessutom kommer bilen att bli mycket tung, och de måste därför hitta ett sätt att göra den så lätt som det bara går. Mössle menar att det är osannolikt att Porsche skulle kunna använda sig av kolfiber, då kostnaderna är för höga, och att 911 produceras i för stora volymer för att kolfiber skulle vara ekonomiskt fördelaktigt.

Han försäkrade även att Porsche kommer att behålla den sexcylindriga motorn som ses som karakteristisk för 911.

Snart får Porsches boxermotor i 911 sällskap av en elmotor. Här ses en boxermotor i en 911 2.0 Coupé från 1964.

”Så långt som jag kan se in i framtiden så kommer vi att hålla oss till den sexcylindriga motorn.”, sa han. ”Det finns fortfarande mycket potential att minska konsumtion och koldioxidutsläppen ytterligare. Så mycket som jag tror att vi kommer behöva.”

Han sa också att man inte kommer sluta erbjuda sina modeller med manuell växellåda, även fast det endast är 15 procent av alla 911 i dag som säljs med manuell låda. Han menar att så länge det finns en efterfrågan så kommer de att erbjuda alternativet.

”Det är en unik försäljningspunkt för Porsche att ha en manuell växellåda i 911-programmet.”, sa han. ”Jag tror att vi kommer att slåss för det så länge som möjligt.”

Porsche har redan tre laddhybrider i modellprogrammet; Cayenne S E-Hybrid, Panamera S E-Hybrid och – inte minst – supersportbilen 918 Spyder. Dessutom har de snart även en helt eldriven modell då Mission E ska gå i produktion inom ett par år.