Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Suvar och elbilar säljer som smör. Det vill Porsche slå mynt av med en ny eldriven prestandasuv.Suvar och elbilar säljer som smör. Det vill Porsche slå mynt av med en ny eldriven prestandasuv.Suvar och elbilar säljer som smör. Det vill Porsche slå mynt av med en ny eldriven prestandasuv.
Suvar och elbilar säljer som smör. Det vill Porsche slå mynt av med en ny eldriven prestandasuv.

Porsche vill upprepa Taycan-succén med el-suv

Då var det bekräftat.

Porsche ska bygga en eldriven suv som är större än Macan och Cayenne.

Den nya elbilen har fått det interna kodnamnet K1.

Porsche har haft ett möte med finansanalytiker inför sin kommande börsnotering. Där avslöjade Porsches vd planerna på en stor eldriven suv.

Anledningen till satsningen, som internt går under namnet K1, är att Porsche vill utöka sitt modellprogram och succén med elbilsfamiljen Taycan har visat vägen. Taycan-bilarna säljer i dag bättre än klassikern 911.

Den nya suven ska byggas i Leipzig med start någon gång 2025-2026. Bilen får en ny familj batterier samt det 920-voltsystem som i dag finns på prestandabilen Mission R. Suven väntas också få den oljekylda elmotor som finns i R.

Redan 2030 hoppas Porsche att elbilarna står för 80 procent av hela bilförsäljningen.

Plockar in nya pengar

Förutom suven kommer 718-modellen att erbjudas som elbil redan runt 2025. Däremot väntas den mindre suven Macan få vänta ytterligare på sin eldrivna version. Först 2024 ska det vara dags för en el-Macan. Anledningen till förseningen är att Porsche vill utveckla en ny mjukvara till bilen som delar teknik med Audi Q6 e-tron.

Porsche planerar att sälja en mindre andel av företaget vid en börsnotering senare i år. De nya pengarna som då kommer in i företaget ska användas för att finansiera elbilssatsningen. Värdet på Porsche väntas bli cirka 800 till 900 miljarder kronor.