Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Fem snabba aktuella punkter från bilvärlden
2 AV 2
Foto: Porsche

Porsche visar nya insidan av Cayenne

En ny Porsche Cayenne har premiär på bilsalongen i Shanghai den 18 april, men redan nu avslöjar Porsche hur den nya interiören ser ut.

Tro’t eller ej, men tiden har gått så pass att det är dags för Porsche att lansera fjärde generationen av suven Cayenne, och det kommer att ske på bilsalongen i Shanghai den 18 april. Men något sedvanligt generationsskifte är det dock inte tal om. Precis som det mindre syskonet Macan kommer Cayenne att behålla sin grundstomme, dock med ett antal stora förändringar som gör att Porsche väljer att kalla den ”nya Cayenne”. Det kan alltså vara mer korrekt att tala om nyheten som en större uppdatering eller facelift.

Hur som helst, nu visar Porsche bilder på den nya förarmiljön och där ses stora förändringar som kan sammanfattas som att Cayenne lånar mycket från elbilen Taycan. Liksom Taycan får Cayenne en helt digital instrumentering framför ratten, en stor pekskärm i mitten samt möjlighet till en tredje skärm framför passageraren som tillvalsutrustning. Växelväljaren är inte längre en spak på mittkonsolen utan en liten vippbrytare uppe till vänster om pekskärmen, precis som i Taycan. Skärmen framför ratten mäter 12,6 tum, pekskärmen 12,3 tum och passagerarskärmen 10,9 tum. Tanken med skärmen framför passageraren är att föraren ska kunna avlastas med sysslor som att ställa in navigationen och styra stereon.

De Cayenne-typiska terränghandtagen finns kvar.De Cayenne-typiska terränghandtagen finns kvar.De Cayenne-typiska terränghandtagen finns kvar.
1 AV 5
De Cayenne-typiska terränghandtagen finns kvar.
Foto: Porsche
2 AV 5
Foto: Porsche
3 AV 5
Foto: Porsche
4 AV 5
Foto: Porsche
5 AV 5
Foto: Porsche

På bilderna ser vi också en ny uppsättning fysiska knappar och reglage på mittkonsolen och där tillkommer också en ny, kyld platta för trådlös laddning av mobiltelefonen. Till nyheterna kan också räknas Apples Siri-röststyrning, fyra USB-C-uttag och en videofunktion i pekskärmen som endast fungerar när bilen står parkerad.

Tidigare spionbilder har avslöjat att det inte är en helt ny Cayenne det handlar om, karossen och bottenplattan är oförändrad. Cayenne väntas behålla sina bensinmotorer, både V6 och V8, och laddhybriderna får längre räckvidd och högre laddeffekt. Mycket tyder också på att det kommer en helt eldriven version.