Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Unik provkörning av elektriska Porsche Mission R
2 AV 2
Foto: Porsche

Porsches första snabbladdningsstation har öppnat

Tak, toaletter och kaffe. Det är lyx man inte är bortskämd med om man är en elbilsförare som står vid en snabbladdningsstation, men just det, bland mycket annat, kan man få vid Porsches nyöppnade lyxladdare.

Ett mörkt och bortglömt blåshål på baksidan av ett industriområde. Det är en inte helt ovanlig plats för många snabbladdningsstationer i Sverige. Under våra testresor har vi nog inte hamnat vid en enda snabbladdare med tak och många gånger har vi tittat med avund på alla fossilbilister som kan stå under tak och tanka.

LÄS MER: EU kräver kortbetalning på laddare

Det här vill Porsche ändra på. Nu invigs Porsches första så kallade Charging Lounge, i tyska Bingen am Rhein. Bilderna visar vad som ser ut som en futuristisk bensinmack, med laddstolpar i stället för bensinpumpar. Ett stort tak ger skydd åt sex 300-kilowattladdare och fyra 22-kilowattladdare. Ovanpå taket finns solceller som hjälper till att förse stationen med el. Enligt Porsche kommer all el från certifierade, förnybara källor.

1 AV 5
Foto: Porsche
2 AV 5
Foto: Porsche
3 AV 5
Foto: Porsche
4 AV 5
Foto: Porsche
5 AV 5
Foto: Porsche

Medan bilen laddas kan man gå in ett intilliggande hus där det finns kaffemaskin och automater med lättare tilltugg. Det finns också wifi-nätverk och en ”smart träningsspegel”.

Om vi tittar i vår kristallkula så tror vi att det är så här många snabbladdningsstationer kommer att bli inom en snar framtid, men i dagsläget är det endast för en ytterst begränsad krets. Det finns som sagt bara en station, men Porsche planerar att bygga fler i Tyskland, Österrike och Schweiz. För att komma in på stationen måste man sitta i en Porsche. Stationen läser automatiskt av registreringsskylten och man betalar antingen genom sitt Porsche ID som är anslutet till bilen, med ett Porsche Charging Card eller direkt i Porsche-appen. Priset för att ladda är 33 cent (euro) per kilowattimme.