Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mercedes

Premiär för konceptbilen Mercedes-Maybach EQS

Lyxiga elsuvar finns det för lite av anser Mercedes-Maybach som nu visar upp en ny konceptbil som går under det bekanta namnet EQS. Den helt eldrivna suven har en beräknad räckvidd på 60 mil.

Mercedes-Maybach vill bredda sitt utbud ytterligare efter att nyligen ha lanserat lyxkryssaren Maybach S-klass i Sverige. Nu har det blivit dags att tackla suv-marknaden med nya konceptbilen EQS. Bilen bygger på Mercedes arkitektur för lyxiga elbilar och slår ihop det med känslan av den exklusivitet som Maybach-namnet framkallar. 

– Den här konceptbilen representerar förvandlingen av ett traditionsrikt lyxmärke till en mer progressiv, helelektrisk framtid. Som med varje Maybach representerar även den här bilen sofistikerad lyx i varje avseende samtidigt som den tar oss in i en framtid av elektrisk mobilitet, säger Philipp Schiemer, chef för premiumfordon på Mercedes-Benz.

1 AV 3
Foto: Mercedes
2 AV 3
Foto: Mercedes
3 AV 3
Foto: Mercedes

Vissa designdetaljer skvallrar om att det är en Maybach det rör sig om, som exempelvis den detaljerade och tvåfärgade lackeringen i obisdian-svart och zircon-rött, samtidigt som den ”dynamiska silhuetten” berättar att bilen är en medlem av Mercedes elektriska EQ-familj. Lättmetallfälgar på 24 tum i Maybach-skåldesign med fem ekrar och platt mittsektion är tänkta att skänka suven ett exklusivt uttryck. 

Automatiska komfortdörrar som öppnas av sig själva när föraren närmar sig bidrar också till premiumkänslan. Invändigt kan man sträcka ut rejält där den höga suven tillåter mer stolshöjd, vilket ger känslan att passagerarens fötter ”svävar över golvet”, om man så önskar. Med färgvalen har man låtit sig inspireras av modevärlden där kombinationen av vitt och mörkblått ska ge intrycket av en rymlig och tekniskt avancerad miljö.

1 AV 4
Foto: Mercedes
2 AV 4
Foto: Mercedes
3 AV 4
Foto: Mercedes
4 AV 4
Foto: Mercedes

– Med Mercedes-Maybach EQS ställer vi efter 100 år om till en elektrisk framtid. Den futuristiska designen tillsammans med den progressiva Maybach-grillen ger märket ett helt nytt ansikte. Vi omdefinierar bilden av framtidens lyxsuv helt och hållet, säger Gorden Wagener, chefsdesigner på Daimler-gruppen.

Den omtalade monsterskärmen MBUX Hyperscreen hänger givetvis med när Mercedes-Maybach EQS väl ser dagens ljus. Innan dess ska dock en ”vanlig Mercedes” EQS-suv lanseras under 2022 på samma arkitektur. Enligt WLTP har den en beräknad räckvidd på 60 mil och Maybach-versionen tros hamna på liknande siffror.