Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Daniel Östlund provkör Hyundais Saab-inspirerade elbil
2 AV 2
Foto: Thorsten Weigl / Hyundai

Prisregn över Hyundai Ioniq 6

Exakt hur nya Hyundai Ioniq 6 kommer att prestera på svenska vägar återstår att se. Men redan nu har den nya koreanska bilen förärats en rad utmärkelser.

I samband med New York International Auto Show nu i påskveckan delades en rad priser ut till Hyundai och deras nya strömlinjeformade sedan Ioniq 6. Högst smäller tveklöst utmärkelsen World Car of the Year 2023, en utmärkelse som märket även vann 2022 för Ioniq 5. Juryn, bestående av 100 motorjournalister från 32 länder, utsåg även Ioniq 6 till World Electric Vehicle och förärade modellen med priset World Car Design of the Year. En trippelvinst som Ioniq 5 även lyckades med 2022.

– Vi är glada över att få ta emot denna prestigefyllda utmärkelse två år i rad, som ett erkännande av de enorma ansträngningarna från alla talanger på Hyundai Motor Company med att introducera elbilar som Ioniq 6 på marknaden, säger Jaehoon Chang, vd på Hyundai Motor Company. 

Foto: Thorsten Weigl / Hyundai

Hyundai har lyckats positionera sig som en av de absolut starkaste tillverkarna vad gäller elektrifiering, något vi tagit del av inom Teknikens Världs testverksamhet. Tydligt är att man ligger i framkant vad gäller funktioner och energieffektivitet, något som Ioniq 6 tar ytterligare steg inom. Med riktigt lågt luftmotstånd uppges bilen klara av en WLTP-räckvidd på upp till 614 kilometer från 77,4 kWh batteristorlek, exakt vad det blir vid test i Sverige återstår att se. Första intrycken från Daniel Östlunds provkörning vid lanseringen gav att bilen verkar vara synnerligen energieffektiv. 

Utöver dessa tre priser har Hyundai Ioniq 6 även visat på ledande säkerhetsprestanda i klassen Stor Familjebil i Euro NCAP:s tester. Säljstart för den svenska marknaden sker 19 april och de första bilarna ska levereras ut till kund till sommaren. Givetvis återkommer vi med test av denna högintressanta bil så snart vi bara kan.