Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Prisrekord för begagnade elbilar

De begagnade elbilarna blir allt dyrare. Det visar färsk statistik från Blocket. Sedan förra sommaren har priserna ökat med över 100 procent.

Marknadsplatsen Blocket rapporterar ett prisrekord för begagnade elbilar. Medianpriset för elbilar som läggs ut på Blocket är nu 528 000 kronor, vilket motsvarar en ökning med 55 procent under första halvåret 2022. Bara den senaste månaden har medianpriset ökat med 4,4 procent och sedan juni förra året med 112 procent.

– Elbilar blir bara hetare och hetare, både på nybils- och begagnatmarknaden. Allt fler vill ta steget mot ett mer hållbart bilåkande och att bränslepriserna är på historiskt höga nivåer hjälper såklart till att driva på efterfrågan. Nu när produktionen av nya bilar är drabbad av komponentbrist kan utbudet helt enkelt inte hänga med efterfrågan vilket pressar upp priserna på begagnatmarknaden, säger Marcin Stepman, fordonsexpert på Blocket.

LÄS MER: Trenden bruten – pris på begagnade elbilar går upp

Prisökningen kan till viss del förklaras med att det har kommit många nya, och betydligt dyrare, elbilsmodeller som nu har letat sig ut på andrahandsmarknaden. Samtidigt har utbudet av begagnade elbilar ökat. I juni var andelen elbilar på Blocket 2,7 procent, vilket är en rejäl ökning mot samma månad i fjol då andelen var 1,7 procent.

För bensin- och dieselbilar har prisökningen inte varit lika dramatisk. Bensinbilarna blev 2,7 procent dyrare under årets första halvår och för dieselbilarna blev det ingen ökning alls av medianpriset.