Privatleasa laddbar bil för under 3 000 kronor!
Vill du testa en laddbar bil utan att betala 300 000 kronor? Då är privatleasing lösningen. Vi har jämfört utbudet på privatleasingmarknaden och hittat två vinnare – Kia Ceed SW Plug-In Hybrid och Nissan Leaf.
Efter coronastängningen av många marknader har konkurrensen till slut hårdnat även bland elbilar och laddhybrider. För att få kunderna att nappa gäller det att sockra erbjudandet. Då är ett nedsatt pris på privatleasing en vanlig lösning. För importören betyder det att man blir av med bilarna utan att behöva skriva rea med röda bokstäver i den ordinarie prislistan.
Det är framför allt två modeller som sticker ut som riktiga kap. Den ena är Kia Ceed SW Plug-In Hybrid. Den nya kombimodellen har ett listpris på 339 900 kronor som efter miljöbonusavdrag för laddhybrider blir nästan exakt 300 000 kronor. Det är ett mycket konkurrenskraftigt pris, men det är leasingerbjudandet som verkligen sticker ut. Kia-importören tar vid skrivandet av denna artikel 2 995 kronor per månad för ett privatleasingkontrakt på 36 månader med max 1 500 mil per år, inklusive ett serviceavtal som är värt 175 kronor per månad.
Det är billigt jämfört med att köpa bilen. Enligt Bilpriser är Kia Ceed SW Plug-In Hybrid värd drygt 200 000 kronor efter tre år, vilket betyder att den som köper bilen får räkna med ett värdetapp på 100 000 kronor under tre år.
TEST: 12 nya laddhybrider
Om man i stället leasar bilen betalar du 2 820 kronor (hyra 2 995 kronor – serviceavtal 175 kronor) för själva bilen. Efter 36 månader har hyrorna uppgått till 101 520 kronor. Du betalar alltså nästan inget utöver den förväntade värdeminskningen. Att låna pengar för att köpa en ny Kia Ceed SW Plug-In Hybrid framstår som en sämre affär.
Konkurrenterna verkar inte ha samma förtroende för sina laddbara modellers andrahandsvärde.
Volkswagen säljer sin laddhybrid Golf GTE för 359 900 kronor. Det är lagerbilar av den utgående Golf-modellen. För privatleasing av Golf GTE begärs 5 010 kronor. Antingen vill Volkswagen finans ha en alldeles för hög ränta eller så misstror de andrahandsvärdet och tynger kalkylen med ett lågt restvärde.
3 saker att tänka på innan du skriver på
1. Har du bilbehovet under hela kontraktstiden? Att bryta ett leasingavtal är ofördelaktigt och kostar en hel del.
2. Titta noga på tillkommande kostnader för uppläggning, administration och eventuella aviavgifter så att du har totalpriset klart för dig. Tilläggen brukar vara dyra och ibland inte prisvärda. Det är till exempel bättre att köpa vinterdäck än att betala 300 kronor per månad för dem.
3. Jämför hur snabbt elbilarna kan laddas, både privat och på kommersiella snabbladdare. Ska du köra längre sträckor är 100 kW snabbladdning vettigt.
Leasingpriserna visar också vad marknaden tror om laddhybridernas restvärde. En av de billigaste laddhybriderna är Hyundai Ioniq Plug-In Hybrid, pris 314 900 kronor före miljöbonus och 273 464 kronor efter bonus. Privatleasingpriset är 3 595 kronor i månaden. Samma modell i ej laddbart utförande kostar 245 900 kronor och har privatleasingpriset 3 545 kronor per månad. Samma leasingkostnad, men 30 000 kronor skillnad i pris vid renköp. Uppenbarligen räknar Hyundai med ett betydligt bättre restvärde för laddhybriden. Dessutom ska vi komma ihåg att företag (till exempel leasingbolag) inte får lika mycket i miljöbonus som privatpersoner.
LÄS MER: Laddhybrid lönar sig i jämförelse med el-, bensin- och dieselbil
Renodlade elbilar erbjuds också på privatleasing-marknaden. Den kanske bästa leasingaffären just nu hittar vi hos Nissan som erbjuder Leaf Acenta för 3 299 kronor per månad. Då ingår dessutom vinterdäck och avtalet är på 24 månader, något som normalt fördyrar leasingkontraktet omkring 300-600 kronor per månad. Om du funderar på elbil och privatleasing är det absolut värt att besöka en Nissan-handlare.
Vi hittar bara en elbil som är billigare att leasa. Landets billigaste elbil, Seat Mii Electric med ett listpris på 264 900 kronor före miljöbonusen, kostar 2 795 kronor per månad. Även det är prisvärt, men det är en fyrsitsig modell i en helt annan storleksklass, med krocktestresultat som känns daterade jämfört med Nissan Leaf.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se