Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Produktionsfärdiga Rimac Concept_One officiell

Nu är den produktionsfärdiga versionen av den kroatiska supersportbilen Rimac Concept_One officiell, elbilen med 1 088 hästkrafter och gör 0-100 km/h på endast 2,6 sekunder.

Testchef Hans Hedberg fick en provtur i konceptbilen 2013.Testchef Hans Hedberg fick en provtur i konceptbilen 2013.Testchef Hans Hedberg fick en provtur i konceptbilen 2013.
Testchef Hans Hedberg fick en provtur i konceptbilen 2013. Foto: Glenn Lindberg

Redan på Frankfurtsalongen 2011 visade det kroatiska bilmärket Rimac upp sin första konceptbil, elbilen Concept_One. Sedan dess har Rimac finslipat och utvecklat bilen och under 2014 blev den officiell bil för Formel E.

Året innan fick Teknikens Världs testchef Hans Hedberg en åktur i bilen när Rimac utförde tester på svensk mark, och han var minst sagt imponerad.

Nu har det gått ett par år sedan dess och Rimac är redo att sätta den imponerande skapelsen i produktion. Namnet är fortfarande Concept_One och drivlinan är i stort sett densamma. Fyra elmotorer, en vid varje hjul, levererar totalt 1 088 hästkrafter och 1 600 newtonmeter. Den linjesköna supersportbilen väger in på 1 850 kg, varav batteripaketet på 82 kWh som ska räcka till cirka cirka femtio mils körning står för en stor del av totalvikten.

Trots den relativt höga vikten ska 0-100 km/h avklaras på endast 2,6 sekunder, medan 0-200 och 0-300 km/h ska gå på 6,2 respektive 14,2 sekunder. Toppfarten ska vara 355 km/h.

Produktionsversionen är dock avsevärt mycket mindre än konceptbilen och har måtten 419 centimeter lång, 184 bred och 107 hög, medan konceptbilen mäter 455 x 200 x 120.

Concept_One rullar på 20-tumsfälgar med däckdimensionerna 245/35 fram och 295/30 bak, och för att få stopp på muskelpaketet används kolfiberkeramiska skivor med sexkolvsok fram och fyrkolvs bak. I lägre hastigheter räcker det dock oftast med att släppa på gasen så sköter bromskraftåtervinnings-systemet resten.

Konceptbilens sidospeglar som utgjordes av kameror är nu ersatta av konventionella speglar, men bak sitter fortfarande en kamera då bilen saknar allt vad bakruta heter. Andra förändringar är bland annat några extra ventilationshål och en annan bakre diffusor.

Produktionsfärdiga Rimac Concept_One kommer att premiärvisas under bilsalongen i Genève, men när produktionsstart är planerad är i nuläget oklart. Någon stor produktionsserie är dock inte att tänka på, Rimac kommer endast att tillverka åtta bilar och vad de kommer att kosta är fortfarande oklart. Tidigare har det ryktats om cirka 800 000 euro, före skatt. Drygt 7,5 miljoner kronor.

https://youtu.be/bD2Do1gAuog

Gilla på Facebook för fler videoklipp!