Prognos: Nu ökar priset på elbilsbatterier
Priset på elbilsbatterier lär rusa. En prisökning på 40 procent på två år är möjlig på grund av dyrare insatsvaror.
Företag i Sydkorea som tillverkar batterier till elbilar kan komma att höja priserna på upp till 40 procent de kommande två åren, enligt analysföretaget SNE Research. Prisökningarna är en följd av allt högre råvarupriser.
Det är analysföretaget SNE Research som drar den slutsatsen efter att ha mött koreanska battericelltillverkare.
”Vi hade ett möte med battericelltillverkare som ledde till att vi ändrade våra prognoser för kostnaderna för batterier för elbilar. De menar att batteripriserna sannolikt kommer att öka under 2024 och 2025”, sa James Oh, vice president på SNE, under ett seminarium.
Det är litium, nickel, kobolt och magnesium som blir dyrare och som kommer att öka priserna på hela batteripack med så mycket som 40 procent enligt SNE.
Enligt SNE Research står materialkostnaden för 77 procent av produktionskostnaden för ett litiumjon-batteri.
Förra året var kostnaden för ett genomsnittligt litiumjon-batteri mellan 147-153 dollar per kWh enligt SNE Research. I svenska kronor betyder det runt 1 400 kronor per kWh.
Analysen går i samma riktning som flera andra rapporter som nu tror på höjda batteripriser redan 2022. Analysföretaget IHS Markit tror att elbilsbatterierna kommer att öka fem procent i pris under 2022, jämfört med priserna 2021. Grundorsaken är efterfrågan på på litium. Priset på litium har redan dubblerats sedan årsskiftet.
Bloomberg, ett annat konsultföretag specialiserat på elektrifiering, tror att priserna kommer att öka på batterier både under 2022 och 2023. Ökningen kommer att skjuta prisnivån på 60 dollar per kWh på framtiden, vilket kommer att betyda att det stora genombrottet för elbilar också fördröjs.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se