Foto: DrivingElectric.com

Räckviddsångest för elbilister överdriven

Dagens elbilar är goda nog för vardagsrutinerna för de flesta av oss, enligt ny undersökning.

Räckviddsångest är ett icke-problem för många elbilsförare, det visar en ny brittisk undersökning som omfattar 480 personer.

Resultatet av undersökningen visar att dagens elbilars räckvidd är god nog för vardagliga rutiner som pendling till jobb och skola, handlande och fritidsaktiviteter för de tillfrågade. Bilar med kortare räckvidd, omkring 30 mil, behövde oftast bara laddas upp en gång i veckan medans de som klarar upp till 50 mil klarar sig hela veckan ut. En typisk snittvecka för de som deltog i undersökningen omfattade 42,6 mil.

Undersökningen visar att många av de deltagande skulle klara sig med en billigare elbil i sina vardagsrutiner och egentligen inte är i behov av en toppresterande bil som Tesla Model S 100D. Som exempel nämns bilmodellerna Volkswagen e-Golf (läs vår provkörning här) och Hyundai Kona.

– Räckviddsångest är huvudorsaken till att många tvekar att går över till eldrift men fakta visar att de flesta av oss inte skulle behöva bry oss, säger Vicky Parrott, redaktör på sajten DrivingElectric.com som genomfört undersökningen och säger sig vara en oberoende rådgivare för bilköpare av just elektrifierade fordon.