Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Range Rover Sport P400e – första laddhybriden från Jaguar Land Rover

Range Rover Sport uppdateras till 2018 och kommer nu även som laddhybrid. Och vi kommer att få se mer av den varan från koncernen.

Jaguar och Land Rover. Två märken som andas konservatism, ädelträ och knarrande läder. Men nu är det nya tider. Jaguar kör Formel E och nu kommer koncernens första laddhybrid i form av Range Rover Sport P400e. Och det var på tiden, 2020 ska nämligen alla bilar från koncernen ha elmotorer. Det har dessutom gått fem år sedan man började prata om att anamma tekniken men mer än traditionell, ej laddbar, hybriddrift har det aldrig blivit.

P400e kombinerar en fyrcylindrig bensinmotor på två liter och 300 hästkrafter med en 116 hästar stark elmotor. Den totala effekten är satt till 404 hästkrafter och maximalt vridmoment är 640 newtonmeter. Sprinten 0-100 km/h klaras av på 6,7 sekunder och bilen ska toppar 220 km/h. Bilen använder sig av Land Rovers fyrhjulsdriftssystem Terrain Response 2 och har en åttastegad växellåda från ZF.

P400e har två körlägen: ett som kombinerar el- och förbränningsmotor och ett för enbart eldrift. Enligt den utgående och missvisande NEDC-cykeln släpper P400e ut 64 gram koldioxid per kilometer och på enbart el ska man komma 5,1 mil enligt tillverkaren. Med dessa siffror klassas Range Rover Sport P400e inte som supermiljöbil.

Som brukligt använder sig bilen av ett litiumjonbatteri, här med en kapacitet på 13,1 kWh som är monterat under golvet i bagageutrymmet. Laddningen sker via en öppning på grillens högra sida. Laddningen tar två timmar och 45 minuter med en snabbladdare, i ett vanlig vägguttag tar det sju timmar och 30 minuter.

Range Rover Sport P400e kommer som 2018 års modell och i samma veva uppdateras hela modellen. Bland annat får toppversionen SVR 575 hästkrafter mot dagens 550 och blir därmed den starkaste Range Rovern någonsin. Modellen får även uppdaterat infotainmentsystem i form av Touch Pro Duo som introducerades med modellen Range Rover Velar tidigare i år. Ett system som vår Mikael Stjerna inte var helt imponerad av vid provkörningen

 av bilen.Ny strålkastarlayout med LED-pixelteknik är annat som märks hos den nya Range Rover Sport liksom en nydesignad grill och stötfångare.Mer om laddhybrider kan du läsa om i kommande nummer av Teknikens Värd, nummer 22/2017, som kommer ut torsdagen den 12 oktober. Där testar vi tio av marknadens hetaste modeller.

https://youtu.be/ZhhTeJfW_Xc