Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Elbilar är framtiden? Enligt en rapport är de just det, men inte riktigt än.Elbilar är framtiden? Enligt en rapport är de just det, men inte riktigt än.Elbilar är framtiden? Enligt en rapport är de just det, men inte riktigt än.
1 AV 2
EV9 är en bjässe som Erik Wedberg berättar mer om
2 AV 2
Elbilar är framtiden? Enligt en rapport är de just det, men inte riktigt än.
Foto: Per-Erik Sundström / Expressen Lifestyle

Rapport: 2030 tar elbilen över

Elbilen är dyr men inte så länge till visar en ny undersökning. 2030 är det år då elbilen slår globalt – tack vare dagens utveckling i Europa och Kina.

År 2030 kommer två tredjedelar av världens bilförsäljning utgöras av elbilar. Detta då priset för en elbil kommer rimma med de för en förbränningsmotor, med start i Europa redan nästa år och i USA från 2026. Det visar en undersökning gjord av Rocky Mountain Institute (RMI), presenterad av Reuters

Den snabba tillväxten av elbilar i Europa och Kina pekar på att försäljningen av dessa kommer att att öka minst sex gånger fram till 2030, går det att läsa i analysen. 

LÄS MER: Varför är elbilar inte billigare? 

Kärnan i uträkningen är billigare batterier som i dag är huvudanledningen till att elbilen är dyrare än de med förbränningsmotor. Under detta årtionde kommer batterikostnaden sjunka från 2022 års 151 dollar (närmare 1 700 kronor) till mellan 60 och 90 dollar per kilowattimme vilket motsvarar cirka 670 till 1 000 kronor. RMI menar att 2030 blir det år då elbilen är lika billig som de med förbränningsmotor globalt sett och är samtidigt billigare i drift.

Batterierna utgör 40 procent av en elbils pris men den kostanden kommer sjunka då biltillverkarna investerar allt mer i nya batterikemier, material och programvara, hävdar man.

RMI beskriver sig själv som en oberoende och ideell organisation bestående av experter inom olika områden som arbetar för att påskynda övergången till grön energi och förbättra liv.