Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren

Regeringen öppnar för billigare parkering för elbilar

Regeringens handlingsplan för klimatet innehöll mycket av översyn och nya utredningar, men ett konkret förslag var att tillåta kommunerna att ha olika parkeringsavgifter beroende på biltyp. Ett annat var elbilsladdning i lyktstolpar.

Regeringen var enligt miljölagen, som antogs för två år sedan, tvingade att under 2019 presentera en handlingsplan för klimatet. Och så här två veckor före årsskiftet kom till slut handlingsplanen, bestående av 132 punkter.

För bilägarna innehöll den relativt två konkreta förslag men en hel del som kan påverka på sikt. Regeringen vill att all offentlig upphandling ska ta hänsyn till klimatmålet vilket kan betyda att staten köper fler elbilar och laddhybrider och färre bensinbilar, att transportföretag som levererar tjänster till stat och kommun måste använda energieffektiva fordon och att bygglov och detaljplaner påverkas.

Miljöministern Isabella Lövin ville inte tolka handlingsplanen på ett sätt som gör det omöjligt att bygga till exempel nya motorvägar men vägbyggen kommer att bli föremål för en slags klimatprövning.

Foto: Thomas Eriksson

 Laddning av elbil via laddbox i lyktstolpe. Bilden är från Askersund som redan har testat "lyktstolpsladdning".

Regeringen vill också att saker som förmånsbeskattning, ökad iblandning av biodrivmedel i bensin och diesel, fler laddplatser i hela landet, krav på laddstolpar vid nybyggnation av bostäder och en översyn av fordonsbeskattningen. Flera av de här förslagen fanns med även i budgetförslaget för 2020.

En av de 132 punkterna i handlingsplanen gäller kommunernas möjlighet att ta olika betalt för parkering beroende på fordon. Regeringen vill att kommunerna ska kunna subventionerna elbilars parkering som ett verktyg för att få fler att köra elbil. Det är inte möjligt i dag. Regeringen vill på samma sätt undersöka om det är möjligt att installera laddplatser med hjälp av den el som är framdragen till lyktstolpar. Allt för att försöka få till så många laddpunkter som möjligt på kort tid.