Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Regeringen: Så får du klimatbonusen

Efter ovissheter om hur klimatbonusen ska betalas ut för bilarna som beställdes innan 8 november 2022 lämnar regeringen nu besked om vad som gäller.

Det gick snabbt när den nya regeringen beslutade om att avskaffa klimatbonusen för elbilar och laddhybrider i höstas. Med 24 timmars varsel plockades den bort vilket ledde till kvällsöppet hos bilhandlarna som sålde sina sista bilar minuterna före midnatt.
Sedan dess har det rått ovisshet om vad som faktiskt ska gälla för bilarna som såldes då. Men nu kommer beskedet som reder ut vad som gäller.

För att få klimatbonus måste bilen ha beställts eller köpts senast 8 november 2022. Bilen måste sedan ställas på för första gången senast 31 mars 2024 och ägaren måste senast 31 maj 2024 ha lämnat in ansökan om klimatbonus till Transportstyrelsen. Med ansökan ska man även lämna dokumentation om när bilen beställts eller köpts.
Tidigare betalades bonusen ut automatiskt men nu måste köparen alltså se till att ansöka om den själv för att den ska betalas ut. Men de som har ställt på sin bil innan 8 november 2022 kommer inte att behöva ansöka om bonus.
”För att ta hänsyn till de långa leveranstiderna som förekommer, blir det en relativt lång övergångstid under vilken ansökan om utbetalning kan göras. Men den 1 april 2024 upphör förordningen om klimatbonusbilar att gälla.” Skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Regeringen gör även undantag för de som har gjort leasing- eller kreditköp, då det är vanligt att bilen har beställts av någon annan än den som ställer på bilen för första gången. Enligt regeringen ska dessa köpare med undantaget kunna få bonus på samma sätt som tidigare.