Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Teknikens Värld

Regeringen vill sänka miljöbonusen

Regeringen föreslår skärpta regler för bonus-malus och högre skatt för bensin- och dieselbilar. Den så kallade klimatbonusen ska sänkas från 70 000 kronor till 50 000. Det framgick när höstbudgeten presenterades.

Pengarna för utbetalningar av klimatbonus har redan tagit slut för i år, vilket meddelades för några veckor sedan. Nu vill regeringen skjuta till med ytterligare 1,9 miljarder kronor för i år. Nästa år tror man att minst 550 miljoner kronor till kommer behövas.

– Det här är verkligen ett kärt besvär, säger miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) om att efterfrågan har varit så hög.

För att finansiera tillskottet vill regeringen skärpa malus-delen, det vill säga gränsen för utsläpp kommer påverka fler bilar. Gränsen föreslås sänkas från 90 till 75 gram per kilometer. Utsläppsgränsen för att erhålla bonus är då också tänkt at sänkas, från dagens på 60 gram per kilometer till 50 gram nästa år och 30 gram 2023.

Dessutom avser man att sänka miljöbonusen (klimatbonus). I dag är den maximala bonussumman på 70 000 kronor (elbilar når upp till denna summa) och till år 2023 ska den enligt förslaget sänkas till 50 000 kronor. Laddhybridernas maximala bonussumma är i dag 45 000 kronor, den vill man sänka till 20 000 kronor nästa år och 10 000 kronor till 2023. Gasbilarna vill regeringen ha kvar på 10 000 kronor.

Regeringen vill även införa ett pristak, så att man endast kan få bonus för en bil som kostar max 700 000 kronor. Det innebär att många elbilar och laddhybrider kommer gå miste om bonusen. Volvo och Polestar, med dagens prisnivåer, klarar sig för bonus.

Förslaget ska ut på remiss och beslut ska fattas under nästa år. Det skärpta kravet beräknas börja gälla från 1 juni 2022.

– Jag har stor förståelse för den som tycker att det här är en hög kostnad. Samtidigt vet vi också att klimatpåverkan blir mer och mer påtaglig. Att inte göra någonting i det läget och fortsätta ha ett beroende av fossila bränslen är inte hållbart i framtiden, säger Per Bolund.

Han menar också att ju fler elbilar som kommer ut på marknaden, desto fler sådana bilar kommer finnas att köpa begagnat.