Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Polestar

Rekord i antal laddbara fordon i Sverige

Nu finns det över 100 000 laddhybrider på de svenska vägarna. Försäljningen av laddbara bilar ökade i september och totalt finns drygt 153 000 laddbara fordon i Sverige.

Det blir allt populärare att köpa en laddhybrid eller en elbil. Tidigare har ökningen av laddbara fordon legat stadigt runt 50 procent över den senaste tolvmånadersperioden men i september månad rusade ökningen upp till 65 procent.

Därmed ökade antalet laddbara fordon i Sverige till 153 272, det är plus 8 668 bilar på en månad. Av dessa laddbara bilar är 45 322 elbilar och 101 119 laddhybrider. Det betyder att laddhybriderna passerade 100 000-gränsen under september 2020.

Även andra elfordonsslag ökar. Det såldes 272 lätta lastbilar med eldrift under september, totalt finns 4 605 eldrivna lätta lastbilar, och antalet elmotorcyklar ökade till 1 954 stycken.

MISSA INTE: Ladda elbilen snabbt och billigt – vi jämför laddnätverken i Sverige

– De senaste månaderna har ökningen av antalet laddbara fordon verkligen tagit fart, säger en glad Johanna Barr, statistikansvarig och expert elsystem på Power Circle. Ökningen har tidigare länge legat relativt konstant på cirka 50 procent årligen, i ett pressmeddelande.

Nyligen testade vi sprillans nya elbilen Polestar 2 Performance mot Tesla Model 3 Long Range och Jaguar I-Pace EV400. De två förstnämnda, som står i förgrunden på bilden, är ettan (Model 3) och tvåan (Polestar 2) i registreringsstatistiken för september månad. Trea är Volkswagen ID.3 och Jaguar I-Pace hittas lååångt ned i listan över Sveriges populäraste elbilar. I-Pace nådde sex registrerade exemplar i september och "förärades" med plats 26. Foto: Patrik Lindgren

I den senaste nybilsregistreringen noterade Bil Sweden att antalet laddbara fordon stod för hela 34,4 procent av registreringen. Förra året var den andelen bara 13,5 procent.

De nya elbilarna och laddhybriderna kan laddas på 2 288 publika stationer med 10 716 laddpunkter. Det finns 1 342 snabbladdare med en teoretisk effekt på 50 kW eller mer. De flesta laddstationer finns i Stockholm, Göteborg och Malmö.

TEST: Polestar 2 mot Tesla Model 3 och Jaguar I-Pace

– Det är av stor vikt att laddinfrastrukturen och elnätsutvecklingen hänger med nu när försäljningen av laddbara fordon tar ordentlig fart. Därför välkomnar vi de aviserade satsningarna på laddning i regeringens budget tillsammans med den dialog som pågår om betallösningar, säger Johanna Lakso, vd på Power Circle.

Nya elbilarna Polestar 2 och Volkswagen ID.3 togs emot bra av bilmarknaden med 564 respektive 458 registreringar. Jämför det med Tesla Model 3:s 743 registreringar på nya bilägare. Bland laddhybriderna ökade Volvo V60 allra mest följd av Volvo XC60 och Kia Ceed.

TEST: Bästa laddhybriderna 2020

Bland kommunerna toppar Stockholm med en andel laddbara bilar på 7,52 procent, troligen drivet av den stora andelen tjänstebilar i regionen.