Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Renault

Renault 5 kommer tillbaka – som billig elbil

Franska Renault ska lansera sju eldrivna modeller fram till 2025, och vi fick se ett smakprov på en av dem – en Renault 5 i modern tappning.

Tidigare under torsdagen presenterade Renault sin strategiska plan, en trestegsraket som delas upp i perioderna ”Resurrection” fram till 2023, ”Renovation” fram till 2025 och ”Revolution” som tar vid från och med 2025. Hela konceptet har de döpt till ”Renaulution”.

En del av planen är att lansera 14 kärnmodeller i C- och D-segmentet (golf- och mellanklass i vardagstal) fram till 2025 varav sju ska vara rena elbilar. Övriga kommer att vara elektrifierade på ett eller annat vis.
Som ett smakprov på vad som komma skall avtäckte den franska biltillverkaren en liten godbit i gult med ett namn som för tankarna till en populär miljonsäljare från 1900-talet.

1 AV 5
Foto: Renault
2 AV 5
Foto: Renault
3 AV 5
Foto: Renault
4 AV 5
Foto: Renault
5 AV 5
Foto: Renault

Speciellt mycket information gavs inte om Renault 5 Prototype, men valet av ordet ”prototyp” i modellnamnet, och inte ”koncept”, ger oss en fingervisning om att det vi ser här sannolikt ligger ganska nära produktion.

Sparsamt med uppgifter om bilen, men Renaults vd Luca de Meo nämnde i alla fall att nya ”R5” ska, när den kommer ut på marknaden, vara en elbil som väldigt många människor ska ha råd med. Vi har ju sett prov på andra små retro-inspirerade elbilar som prismässigt knappast är för den stora massan.
Under presentationen nämndes även att Renault 4 kan komma att väckas till liv igen. Renault 4 är om möjligt en ännu större klassiker än Renault 5. R4:an kallades inte sällan för ”Laban”.

https://youtu.be/GpqDilVPOnE

Renault 5 byggdes mellan 1972 och 1996 i två olika generationer. Generationsväxlingen ägde rum 1985. Knappt 5,6 miljoner exemplar byggdes under åren.

Bredhöftad Renault 5 Turbo 2 från 1980-talets mitt. Bilden är från vår provkörning som du hittar länk till nedan. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Vi körde nyligen rallyikonen Renault 5 Turbo 2 som du ser på bilden ovan. Hela den provkörningen kan du ta del av här.