Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mobilize

Renault bygger 200 laddstationer i Europa

Kaffe, tevespel och laddkapacitet på 400 kilowatt. Renault öppnar snabbladdstationer – för elbilar av alla märken. 

Renault ska till mitten av 2024 ha byggt 200 snabbladdstationer i Europa. Sex laddpunkter med en kapacitet på vardera 400 kilowatt utlovas och stationerna ska vara öppet dygnet runt alla dagar i veckan, inte bara för ägare av Renaultbilar. 

I anslutning till laddstolparna finns ett loungeområde med wifi där man kan dricka kaffe, äta tilltugg, ladda telefonen eller spela tevespel.

Här kan du sitta och klicka när bilen laddar.Här kan du sitta och klicka när bilen laddar.Här kan du sitta och klicka när bilen laddar.
Här kan du sitta och klicka när bilen laddar. Foto: Mobilize

Liksom Audis lösning, som vi testade i somras, kommer strömmen från uttjänta elbilsbatterier som på vissa stationer kommer att assisteras av solceller. Stationerna belastar alltså inte elnätet.

90 av stationerna kommer byggas längs Frankrikes stora leder där det kommer att finnas på 15 mils avstånd från varandra. Resterande sätts upp i Belgien, Italien och Spanien men fler stationer ska byggas i andra länder i ett senare skede.

Stationerna sätts upp i samarbete med Mobilize som är ett samriskföretag som till största del ägs av Renault. Som namnet antyder är det ett mobilitetsföretag och även lanserat mikrobilen Duo som ersätter Renault Twizy.