Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Renault

Renault integrerar Waze i sina bilar

Gratisappen Waze är ett populärt navigationshjälpmedel och nu blir Renault först ut att integrera appen i vissa av sina bilmodeller.

Navigationssystem i bilar har gått från ett lyxigt tillval till att bli en enkel nödvändighet. I alla fall för många. Har du möjlighet att spegla din telefon via Apple CarPlay eller Android Auto så har du en hel uppsjö av appar att välja mellan redan. Antingen de enklaste kartapparna som ingår i telefonen till betydligt mer ändamålsenliga. På den punkten seglar Waze upp som ett bra alternativ och det ska sägas att vissa redaktionsmedlemmar hos Teknikens Värld följer just den informationen slaviskt när rusningstrafiken runt Stockholm ska navigeras och undvikas.

Renault blir nu först ut att, så att säga, standardmontera Waze på 12-tumsskärmen i några av sina bilar. Första modellerna ut blir Renault Megane E-Tech Electric och nya Austral som är utrustade med den så kallade OpenR-skärmen. 

Foto: Renault

När vi ändå är inne på området navigation så kan vi fylla ut historien med lite mer... historia. Alldeles i början av 2000-talet fungerade de standardmonterade systemen, som oftast var svindyra, oftast riktigt dåligt. Systemen i sig var väl bra, men det fanns fortfarande en form av störsignal i GPS-tekniken som gjorde att exaktheten var alldeles för dålig. Eller säg så här – om du försökte navigera inne i en stadskärna var risken att du missade rätt avtag otroligt stor. Felmarginalen var så stor att det ibland var svårt att veta om du skulle svänga vid första eller andra gatan. Så utvecklingen har gått framåt, riktigt mycket till och med.