Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Renault och Geely inleder samarbete

Renault ger sig in i Kina-marknaden igen och inleder samarbete med Geely gällande laddhybrider. Renault ska också hjälpa Lynk & Co i Sydkorea.

Med hjälp av Geely ska Renault nu ta sig in på den kinesiska marknaden igen efter att det tidigare samarbetet med Dongfeng avslutades under förra året. Det nya samarbetet betyder att Geely kommer att stå för tillverkning, leverantörskedjor och teknik för Renault-märkta laddhybrider i Kina. Medan Renault sköter försäljning, marknadsföring och service.
Som en del av samarbetet har de två biltillverkarna även kommit överens om en gemensam satsning av lokalisering av fordon baserade på Geely-ägda Lynk & Co i Sydkorea. En marknad som Renault har tillverkat och sålt bilar på i över tjugo år.

Till en början ligger fokus av samarbetet på laddhybridbilar i Kina och Sydkorea men framöver kan det komma att utvecklas dels till export av dessa till andra asiatiska länder, samt tillverkning av elbilar. ”Båda partnerna kommer att fortsätta att utforska djupare potential, i en anda av öppet och innovativt partnerskap.” skriver Renault i ett pressmeddelande.
Geely inledde för en tid sedan även ett samarbete med Daimler där de satsar på en ny helt eldriven bil med Geely-teknik som ska säljas under Smart-varumärket. Geely och Renaults samarbete ska dock vara helt separerat från detta. Hur Renault och Nissans långvariga allians påverkas av Geelysamarbetet är i nuläget oklart.

För Geely betyder det nya samarbetet att de stärker sin strategi att använda partnerskap med andra biltillverkare för att dela teknik, leveranskedjor och tillverkning. Något som minska utvecklingskostnader för elektrifiering och annan framtida teknik. För Renault är det en chans att återuppbygga sin närvaro på den viktiga Kina-marknaden.
Till Automotive News säger källor att samarbetet kommer att kontrolleras av Geely till skillnad från Daimler/Geely-partnerskapet där båda företagen har lika stor andel.