Renault Scénic Vision – fransk vätgasvision
Nästa Renault Scénic går i produktion om två år med fokus på nya, återvunna material och en mer hållbar produktion. Under motorhuven, golvet och bakluckan finns en motorteknik som känns spännande men också onödigt krånglig. Jan-Erik Berggren tittar på den vätgasdrivna konceptbilen i Paris.
Det är mycket som händer under ytan hos Renault. För att visa upp en del av alla tankar och idéer har Renault gläntat på dörren till drömverkstaden i Paris och plockat fram konceptbilen Renault Scénic Vision.
På utsidan är det här väldigt nära nya Renault Scénic som ska presenteras 2024. Tittar ni på fronten ser ni också Renaults framtida ansikte. De som tycker att det påminner om dagens Peugeot-bilar har inte helt fel. Renaults vd Luca de Meo plockade över designchefen Gilles Vidal från Peugeot 2020, kort efter att han blev vd för Renault. Det är Vidal som ritat dagens Peugeot-bilar med de tydliga ”lejontänderna” och Renault verkar också vilja bitas.
Nu pratar Vidal om att Renaults omritade logotyp använts för att hitta vinklar och linjer i fronten. Grillen kommer också att användas på fler Renault-bilar framöver.
Jag kan också se att Luca de Meo haft en hel del åsikter då vi kan se lite Seat-proportioner över linjerna på sidan och över taket. Backspeglarna är av samma typ, med en kamera, som vi sett från Audi och Honda. Bilden projiceras på en skärm längst ut på instrumentbrädan.
Hjulen är helt täckta när bilen rullar över en viss hastighet men är synliga när bilen står stilla. Det är nästa steg i utvecklingen som försöker balansera utseendet på bilen, täckta hjul ser inte så snyggt ut, men täckta hjul ger lägre luftmotstånd och förbrukning.
Om Renault står nära en produktionsfärdig bil på utsidan blickar de längre fram från insidan. Här har Renault lekt lite mer och några saker sticker ut.
En är att en stor bildskärm ersatts av flera små – en för varje funktion. Då andra försöker gömma teknik och funktioner i olika menyer går Renault åt andra hållet och vill visa upp en avskalad och öppen teknik. Man ska se hur givare och reglage rör på sig. En enda stor bildskärm sveper under vindrutan och ger förare och passagerare all nödvändig information.
Ratten är liten och det är steer-by-wire som gäller, den nya tekniken som vi först får se i Lexus nya elbil RZ 450e men som fler och fler tillverkare anammar.
Renault verkar inte tro så mycket på självkörande bilar som konkurrenterna. I konceptbilen Scénic från 1991 som står i loungeutrymmet utanför tv-studion i Paris förort Saint-Denis kan stolarna snurras runt och förare och passagerare kan sitta mot varandra som i ett vardagsrum.
LÄS OCKSÅ: Renaults vd vill bygga dyrare bilar
I Scénic Vision är alla i bilen vända framåt och i stället har bilens ljudsystem försetts med mikrofoner och högtalare i nackskydden för att alla i bilen ska kunna prata med varandra utan att vända sig om. Renault förklarar designen med att regler för självkörande bilar utan förarens kontroll fortfarande ligger långt bort i tiden och den här konceptbilen vill mer vara här och nu. I stället har Renault arbetat med ett lärande av föraren där bilen ska hjälpa till med rätt information och rätt förutsättningar. Bilen ska också kunna hjälpa till att rena luften i kupén och även den luft som befinner sig runtom bilen, som en slags rullande luftrenare.
Renault har valt att behålla namnet Scénic trots att den här bilen ser helt annorlunda ut jämfört med tidigare generationer. Förr hade Scénic stora sido- och vindrutor men ökade säkerhetskrav betyder att ljusinsläppet kommer från taket. Scénic Vision har en sedvanlig hög midja och tydlig bakskärm för att trycka ner bilen i asfalten.
När Renault funderar på framtidens bränsle handlar det om el och vätgas. Renault har plockat den vätgasteknik de utvecklat för sina transportbilar och lagt ihop det med batteritekniken från sina elbilar. Resultatet blir en elbil som ska klara 50 mil på energin från batteriet på 40 kWh. Bränslecellen laddas med vätgas och har ett batteri på 15 kWh. Först ska bilen köras på el och sen på vätgas. Den totala räckvidden blir 50 plus 30 mil enligt Renaults beräkningar. Då räcker det med en vätgastank på 2,0 kg. Här är inget egentligen nytt men kombinationen är spännande – speciellt för marknader som inte kommer att klara att bygga många snabbladdare.
Men vätgas och bränslecell som räckviddsförlängare känns dyrt och krångligt, men Renaults produktkommunikationschef Guillaume Jolit erkänner att det handlar mer om en idé än ett faktiskt exempel på en fungerande lösning för hur bilen ska drivas. Klart är att Renault utvecklat en egen bränslecellsteknik och att de gissar att tekniken kan vara klar för större personbilar och transportbilar från och med 2030.
LÄS MER: Slutet har kommit för Scénic
Förutom design och motor har Renault lagt ner mycket arbete på de material som använts till Scénic Vision. Ledstjärnan har varit hållbarhet och återvinning. Bilen är till exempel inte lackad svart utan använder ett slags damm från en koldioxidfälla för att få plåten mörk och svart i olika nyanser. I inredningen används ljuskällor för att ge olika ytor olika färger i olika vinklar. Enligt Renault är fortfarande stål det svåraste materialet att återvinna från en bil och målsättningen är att snabbt gå från 25 procent återvunnet material i bilarna till 35 procent inom fem år. En stor del handlar då om att återvinna metaller från elbilarnas batterier.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se