Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Renault Symbioz låter dig fly vardagen

Från koncept till handling. Renault Symbioz Concept har nu blivit en prototyp som visar din relation till bilen om 13 år.

Kommer du ihåg Renault Symbioz Concept? Renaults vision om hur vi kommer att använda bilen 2030 som visades upp under Frankfurtsalongen i höstas. Nu har man gått vidare och presenterar Symbioz som ”demobil”, eller rullande prototyp om man så vill.

Vid ett snabbt ögonkast framstår konceptet och demobilen som identiska men studerar vi mer noga ser vi ett nytt stuk på fronten, tillkomsten av backspeglar/kameror och andra små ändringar utvändigt. Invändigt finner vi nu en förarmiljö som ser brukbar ut. Borta är den löjliga ratten och bilen har nu kanske bilhistoriens mest omfattande display – utvecklad av LG och i L-form.

Som namnet antyder så ska vi enligt Renault redan om 13 år leva i symbios med vår bil och den kommer allt mer att integreras i vår vardag. I filmen nedan ser du hur den rent av körs rakt in i hemmet och förutom tre körlägen har den även tre lägen när den inte körs.

Eldrivna och uppkopplade Symbioz erbjuder såklart autonom körning och är, enligt Renault, den första prototypen som har designats som självkörande från start. Eftersom tekniken som erbjuds är av nivå 4 kan föraren göra annat än att just köra bilen. I filmen ser vi hur VR-glasögon används bakom ratten för att ”låta föraren fly och glömma att han sitter i förarsätet” som utvecklaren Ubisoft uttrycker det i sin presentation

.Tillbaka till verkligheten. Bilen är 492 centimeter lång, 192 centimeter bred, 144 centimeter hög och har ett axelavstånd på 370 centimeter. Motorn, på 680 (!) hästkrafter, är placerad bak i bilen av utrymmesskäl och driver alla fyra hjul.Även om Symbioz kanske hör framtiden till som helhet kommer delar av tekniken användas i ett närmare perspektiv. 2019 ska Renault erbjuda autonom körning enligt nivå 2, nivå 4 når man 2022. Samma år ska man även ha tolv elektrifierade och åtta helt eldrivna bilmodeller i utbudet.

https://youtu.be/caMvuQRXggc