Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Olivier Martin Gambier / Renault

Renault tar över Dacias billiga skåpbil – blir Express

Renault inleder en storsatsning på elbilar. Förutom Kangoo, Trafic och Master lanseras nu en mindre och billigare skåpbil: Express. Renault satsar också på eldrivna skåpbilar och vätgas. Men det kommer inga laddhybrider.

Behovet av små och mellanstora transportbilar blir allt större i Europa. Mer gods och paket transporteras och flera tillverkare satsar på fler modeller. Nya utsläppsregler i de större städerna betyder att tillverkarna tvings satsa på bilar med låga utsläpp.

Renault höll i veckan en större presentation av sin strategi för transportbilssegmentet. I år kommer en ny Kangoo, storsäljaren bland den mindre skåpbilarna, flera varianter av den lite större Trafic samt en ny, liten och billig, skåpbil kallad Express.

Express tar i praktiken över den roll som Dacia Dokker tidigare haft i koncernen. Anledningen är att Renault vill renodla sin transportbilsverksamhet och koppla modellprogrammet till service, verkstäder och sin del som skräddarsyr utrustning till skåpbilarna.

Räckvidd på el på 265 km

För två år sedan den större skåpbilen Master vilket gör att Renault nu vill börja ta marknadsandelar med ett modernt modellutbud.

I strategin ingår också elektrifiering. Senare i år kommer en eldriven Kangoo med ett uppdaterat batteripaket på 44 kWh, laddning med 75 W och en räckvidd på el på 265 kilometer.

Men det blir inga laddhybridversioner bland transportbilarna. Renault strategi är elmotorer och batterier när bensin- och diesel inte tillåts och för de bilar som behöver längre räckvidd på el ska en drivlina bestående av en bränslecell och vätgastank utvecklas. Senare i år ska stora Master presenteras med vätgas och bränslecell.

Större sidoöppning

Kangoo och Express har moderniserats och förses med uppdaterade assistanssystem. Nya Kangoo har autobroms, adaptiv farthållare och filkörningshjälp. Renault har också en variant utan b-stolpe vilket ger en större öppning på sidan av bilen, döpt till Open Sesame.

Samtliga skåpbilar från Renault säljs med bensin- och dieselmotorer och det finns både manuella och automatiska växellådor. Precis som tidigare finns det också flera karosslängder att välja på.

Renault Express får ett frånpris i Sverige på 129 000 kronor (exklusive moms). Express har en lastlängd på hela 1,9 meter, lastvolym på tre kubikmeter.