Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Londontaxin finns nu som elektrifierad skåpbil
2 AV 2
Foto: Renault

Renault Trafic nu med eldrift

Med Trafic som eldriven har nu Renault ett eldrivet alternativ i alla storleksklasser av lätta transportfordon. Biltypen ökar dramatiskt men utgör fortfarande en liten del av försäljningen i Europa.

Renault har presenterat sin största skåpbil med eldrift: Trafic E-Tech. Den franska tillverkaren har nu ett eldrivet alternativ i alla storleksklasser då Kangoo och Master sedan tidigare finns med elmotorer.

Trafic E-Tech kommer i två olika längder och höjder 5,08 och 5,48 respektive 1,97 och 2,5 meter. Lastkapaciteten mäter från 5,8 till 8,9 kubikmeter och maxlasten är 1,1 ton. Trafic E-Tech får dra 750 kilo tunga släp.

Rymmer upp till 8,9 kbm.Rymmer upp till 8,9 kbm.Rymmer upp till 8,9 kbm.
Knappt 30 mils räckvidd med 52 kWh-batteri.Knappt 30 mils räckvidd med 52 kWh-batteri.Knappt 30 mils räckvidd med 52 kWh-batteri.
1 AV 2
Rymmer upp till 8,9 kbm.
Foto: Renault
2 AV 2
Knappt 30 mils räckvidd med 52 kWh-batteri.
Foto: Renault

Batteriet har en kapacitet på 52 kilowattimmar vilket räcker till 29,7 mils räckvidd vid blandad körning enligt WLTP-körcykeln och upp till 32,2 mil om man aktiverar sparläget som ger bilen en topphastighet på max 90 km/h. Elmotorn ger 122 hästkrafter och ett maximalt vridmoment på 245 newtonmeter. Siffrorna är bekanta, batteristorleken rimmar med eldrivna Master och motoreffekten känner vi igen från Kangoo E-tech. Trafic E-Tech klarar laddning på upp till 22 kilowattimmar men nästa år ska 50 kilowatts snabbladdning vara möjlig.

LÄS MER: Nu bygger Scania batterier i Södertälje 

Modellen Trafic lanserades 1980 och har sedan dess sålts i över 2,4 miljoner exemplar. Orderböckerna för nya eldrivna Trafic öppnas i oktober och november beroende på utförande.

Intresset för eldrivna lätta transportfordon ökar. Under årets fem första månader steg försäljningen i Europa med 75 procent men de utgjorde under perioden bara sju procent av den total försäljningen av fordonstypen, visar en sammanställning gjord av Automotive News.