Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Renault

Renaults autonoma taxitjänst till Paris

Europas första autonoma taxitjänst tar sig an Paris. Men bara i liten skala, med en liten elbil, och i utvärderingssyfte.

För ett år sedan startade Renault Europas första autonoma taxitjänst i Normandie, nu tar man tjänsten till Paris. Det handlar emellertid om såväl begränsad aktionsradie som kundkrets med få fordon under en förutbestämd tid både sett till datum och klockslag.

Två elbilar av typen Zoe ska skjutsa en testpatrull på 100 personer i campusområdet Paris-Saclay. Taxibilarna är tillgängliga till den 8 november mellan klockan 11.00 till 18.00 under vardagar.

LÄS MER: Zoe ynglar av sig – två nya elbilar från Renault

Till skillnad från testperioden i Normandie så kör inte bilarna i Paris på en förutbestämda rutter utan kan bokas för fria resor mellan tolv olika destinationer inom området. Med hjälp av en app kan en bil bokas i förväg eller stoppas på gatan.

Bilarna i Paris är även ombyggda för att passa ändamålet. De har olika lösningar när det gäller dörrar och sittplaster som ska utvärderas efter testperioden. På bilden här ses en saxdörr som sträcker sig över såväl fram- som baksäte där det främre sätet har vänts mot baksätet.

Foto: Renault

Bilarna har en pekskärm där du kan följa rutten samt få information om det väntas någon medpassagerare. Där justeras även temperatur och musik.

De 100 personer som ingår i testgruppen har valts ut och måste bo eller arbeta/studera inom området samt lova att använda tjänsten åtta gånger under försöksperioden.

LÄS MER: Bosch och Mercedes godkända för självkörande parkering

De som har ansökt om att ingå i gruppen är både intresserade av tekniken som sådan men fler av dem beskriver områdets brist på bra kommunikationer. Vi får se om Zoebilarna kan hjälpa till på den punkten. Campusområdet är på 77 kvadratkilometer och där huserar 65 000 studenter.Även i Sveriges huvudstad rullar elbilen Zoe som taxibil. Taxi Stockholm har totalt 50 bilar med begränsade bokningstider och skolbarn har förtur. Bilarna är dock inte dock inte självkörande… ännu.

https://youtu.be/_TS8GLstzoc