Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Renault

Renaults storslagna framtidsplaner – lanserar nya, prisvärda versioner av småbilar från förr

Den franska biltillverkaren avslöjar en mer ambitiös elbilsstrategi där lägre batterikostnader och billigare småbilar ska hjälpa företaget att ta upp kampen med Volkswagen om titeln som Europas främsta elbilstillverkare.

Renault siktar högt och ämnar utmana Volkswagen om platsen högst upp på tronen. För att lyckas med detta högt uppsatta mål hoppas Renault kunna trimma batterikostnaderna med hela 60 procent under det kommande årtiondet. Man planerar även att få ner kostnaderna för elmotorerna med 30 procent, vilket ska göra dem mer kompakta och öka dess räckvidd.
– Renaults varumärke ämnar ha den grönaste blandningen på den europeiska marknaden till 2025, med över 65 procent elektriska och elektrifierade fordon till salu och upp till 90 procent batteridrivna bilar till 2030, säger företaget i ett pressutlåtande.

I den nya strategin minskar märket sin satsning på hybrider och kommer i stället gå in stenhårt på elbilar. Till 2025 planerar man lansera tio nya elbilmodeller och kommer använda sig av nya, ändamålsmässigt byggda elbilsplattformar för att uppnå den målsättningen. För att få ned kostnaderna kommer man kombinera tre av sina fabriker i norra Frankrike till en jättefabrik kallad Renault ElectriCity som till 2025 ska producera 400 000 bilar om året.

Renault har tidigare sagt sig vilja använda nydesignade plattformarna CMF B-EV och CMF A för att producera små och prisvärda elbilar. Enligt biltillverkaren tillåter CMF B-EV-plattformen företaget att producera ett fordon för två tredjedelar av det pris det kostar att bygga nuvarande Renault Zoe. Renault bekräftade även att plattformen ska användas till att bygga en ny, elektrisk transportbil.
– Vi vill demokratisera eltekniken. När du har en bil för 200-250 000 kronor har du mycket större chans att sälja en bil än om den kostar 450 000 kronor. Det är inte svårare än så, säger Renaults vd Luca de Meo.

1 AV 3
Foto: Renault
2 AV 3
Foto: Renault
3 AV 3
Foto: Renault

Först ut är den helt eldrivna Mégane E-vision som ska lanseras under början av nästa år. Därefter ska märket börja pumpa ut eldrivna versioner av ikoniska bilar från förr. Klassiska Renault 5 har sedan tidigare annonserat sin återkomst som elbil och nu står det klart att den ska anlända 2024 med ett instegspris på strax över 200 000 kronor och en räckvidd på 40 mil.

Under en digital presentation förhandsvisade man kommande elbilen ”4ever”, som sägs vara en variant av gamla Renault 4. Man har även tecknat ett avtal med batteritillverkaren Envision AESC om att bygga en batterifabrik i franska Douai. Fabriken planerar öppna 2024 med en årlig produktion på nio gigawattimmar och ämnar utöka detta till 24 GWh till 2030.

Renault hoppas kunna utveckla återvinningstekniken för batterier och jobba närmare sina japanska partners Nissan och Mitsubishi när det kommer till batteriteknik och elbilsplattformar. Att få ned batteripaketskostnaderna är också prioriterat med en målsättning att de ska kosta mindre än 1 000 kronor per kilowattimme till 2025 och mindre än 800 kronor till 2030. 

Siffror från databasen ev-volumes.com visar att Volkswagens andel av elbilsmarknaden i Europa steg från 14 procent under 2019 till 25 procent under förra året, samtidigt som Renault-Nissan-gruppens sjönk från 23 procent till 19 procent under motsvarande år. Nu återstår det att se om Renaults ambitiösa elbilssatsning är ambitiös nog för att ta tillbaka elbilskronan från tyskarna.

https://www.youtube.com/watch?v=oOEbFb7d2No&ab_channel=RenaultGroup