Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren

Risk för kortslutning i Hyundai Kona Electric som återkallas

Flera elbilar har haft problem under sina första månader hos bilägarna. Det senaste exemplet är Hyundais elversion av modellen Kona. Hyundai tvingas återkalla drygt 25 500 bilar på grund av problem i batteriet som kan leda till att bilen börjar brinna.

Volkswagen har haft stora mjukvaruproblem med sin nya elbil ID.3. Jaguar hade till en början stora problem med att sin elsuv I-Pace inte tog laddning och nyligen meddelande Polestar att de återkallar samtliga Polestar 2-bilar efter problem som kan orsaka att bilen stannar eller tappar kraft.
Nu har även Hyundai drabbats av problem i en elbil. Det är den lilla suven Kona vars elversion nu återkallas efter problem med kortslutning i batteriet. Enligt Hyundai kan en kortslutning i batteriet leda till att bilen börjar brinna.

Hyundai återkallar i hemlandet Sydkorea 25 564 stycken Kona Electric som byggts mellan september 2017 och mars 2020. Bilarna ska få en uppdatering av mjukvaran och hela batteripaketet kan behöva bytas.
Hittills har 13 incidenter med brand rapporterats där en Kona Electric varit inblandad. Två av incidenterna inträffade i Österrike och Kanada. Därmed kan man misstänka att en motsvarande återkallelse kommer att genomföras i Europa och i Nordamerika.

TEST: Hyundai Kona Electric mot Renault Zoe och Seat Mii Electric

Det är batterierna i Hyundai Kona Electric som riskerar att kortslutas, något som kan leda till brand. Därför återkallas modellen.Det är batterierna i Hyundai Kona Electric som riskerar att kortslutas, något som kan leda till brand. Därför återkallas modellen.Det är batterierna i Hyundai Kona Electric som riskerar att kortslutas, något som kan leda till brand. Därför återkallas modellen.
Det är batterierna i Hyundai Kona Electric som riskerar att kortslutas, något som kan leda till brand. Därför återkallas modellen. Foto: Patrik Lindgren

Batterierna i Hyundai Kona Electric kommer från LG Chem, en leverantör som säljer batterier till så gott som samtliga stora biltillverkare.
Både Hyundai och LG Chem har meddelat att de inlett en undersökning om orsaken till kortslutningarna och bränderna. Enligt LG Chem har de tillsammans med Hyundai genomfört simuleringar men inte lyckats koppla bränderna till något problem i battericellen, som LG Chem tillverkar.

LÄS MER: Brandförsvaret varnar för komplicerade bränder med elbilar

Hyundai meddelade i somras att de planerar att sälja cirka en miljon elbilar senast 2025 och ta en global marknadsandel på tio procent.
Kona är Hyundais bästsäljare i Europa med drygt 70 000 sålda bilar under årets första åtta månader, det inkluderar då samtliga versioner och drivlinor.