Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rivian R1S är en elektrisk suv med lång räckvidd

Några år gamla fordonsteknikföretaget Rivian har inte bara en pickup på gång. En suv finns också i ”pipelinen”. Nu visar de upp sjusitsiga R1S.

Får du déjà vu-känslor så är det helt på sin plats, för ett par dagar sedan skrev vi ju att Rivian R1T är en elektrisk pickup med lång räckvidd. Skillnaden nu är att ett T har blivit ett S och att en pickup har blivit en suv. I övrigt är det mesta sig likt, så även specifikationerna för drivlinan.

Dock är Rivian R1S (S står för SUV) betydligt kortare än Rivian R1T (T står för Truck), närmare bestämt 43,5 centimeter kortare. Med 504 centimeter på längden är den nio centimeter längre än en Volvo XC90 och elva centimeter kortare än BMW X7.

Axelavståndet är 37,5 centimeter kortare än pickupens axelavstånd men på bredden är den på millimetern lika bred (201,5 cm), och på höjden fem millimeter högre (182 cm).

Även vikten är näst intill identisk. Tjänstevikten ligger på 2 650 kilo, 20 mindre än pickupens tjänstevikt, och viktfördelningen är densamma – 52 procent fram och 48 procent bak.

Dragvikten är mer modest hos suven. Medan pickupen får dra enorma 5 000 kilo får pickupen ”bara” dra 3 500 kilo. I gengäld får pickupen bära med sig 20 kilo mer last, totalt 820 kilo.

Markfrigången är 36,5 centimeter, fem millimeter bättre än hos pickupen medan vaddjupet på en meter är detsamma. Frigångs- och rampvinklar är näst intill desamma, med viss fördel för suven som inte lika lätt fastnar likt en gungbräda.

Lastutrymmena är inte lika bra hos suven men suven kan i stället stoltsera med att ta med sig förare plus sex passagerare i de två lägre utförandena (de modellversioner med mindre batterier). Annars är det fyra passagerare som gäller, precis som i pickupen.

Drivlinorna är identiska; fyra elmotorer som var och en driver var sitt hjul. Varje elmotor är på 200 hästkrafter men de totala effektuttagen är olika beroende på om det sitter batteripack på 105, 135 eller 180 kWh i bilen. Med lilla batteriet är det 408 hästkrafter som gäller, med det mellanstora 764 hästkrafter och med det största 710 hästkrafter. Maximalt vridmoment uppgår till 560 newtonmeter om bilen är utrustad med lilla batteriet, annars uppgår det till 1 120 newtonmeter.

Prestandan är identisk med suvens tre olika modellversioner, det vill säga 201 km/h i toppfart och 0-97 km/h (0-60 mph) på 4,9, 3,0 samt 3,2 sekunder (stort, större, störst batteri).

Suven kan stoltsera med räckviddssiffror som är snäppet vassare än pickupens. Över 38,6 mil med lilla batteriet, över 49,9 mil med mellanbatteriet och över 66 mil med stora batteriet.

Rivian R1S, som när den lanseras ska vara självkörande enligt nivå 3, går att beställa redan i dag i de två kraftfullare varianterna och kostar i USA från 587 000 kronor, aningen mer än vad pickupen R1T ligger på. Priset avser dock att man vid bilköpet har fått ta del av den statliga subvention som det bjuds på i USA.

Leveranserna är tänkta att påbörjas i slutet av 2020.