Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rivian R1T är en elektrisk pickup med lång räckvidd

Så ser elektrifieringen nu ut att ha nått även pickup-världen. Företaget Rivian presenterar nämligen R1T som, enligt dem själva, är världens första elektriska äventyrsfordon. Förutom en massa praktiska finesser uppvisar R1T även långa räckviddssiffror.

Rivian är ett amerikanskt fordonsteknikföretag som grundades 2009 och som sedan dess har haft fokus på hållbar transport. 2011 meddelade företaget att de planerade för lansering av märkets första modell 2013, en snål bensinbil. Men så blev det aldrig. För ett knappt år sedan berättade de om sina ändrade planer, att första lansera en pickup och därefter en suv.

Nu är stunden inne, för nu presenterar Rivian R1T, en elektrisk pickup med dubbelhytt och stort, vattentätt flak som mäter 140 centimeter på längden och 138,5 centimeter på bredden. Med lämmen nedfälld blir flakytan 210 centimeter lång.

R1T är en relativt stor pjäs som mäter 547,5 centimeter på längden, 201,5 centimeter på bredden, 181,5 centimeter på höjden och 345 centimeter mellan hjulaxlarna. Den är alltså lika hög som en Toyoa Hilux men på alla övriga ledder är R1T en till två decimeter mer.

Man skulle kunna tro att Rivian R1T väger enormt mycket i och med att det är en elbil med tillhörande batteripack, i detta fall enorma batterier som vi beskriver längre ned, men tjänstevikten uppges ligga på bara 2 670 kilo, alltså ”bara” 400 kilo mer än Toyota Hilux och ett par hundra kilo mindre än en RAM 1500 som förvisso är ytterligare några decimeter längre.

Maxlasten ligger på 800 kilo och max dragvikt på fem ton.

Markfrigången är i standardläget 28 centimeter men kan sänkas till 20 centimeter för att exempelvis underlätta lastning på flaket och insteget. I högsta läget kan R1T köra över 36 centimeter höga föremål utan att slå i underredet.

Vaddjupet är en meter, decimeter mer än vad exempelvis Land Rover Discovery klarar av. Frigångsvinkeln fram är 34 grader och bak 30 grader. Rampvinkeln är 26 grader och max klättringsvinkel är 45 grader.

Förutom plats för förare och fyra passagerare får det också plats med mycket bagage i R1T, även om flaket inte används. I utrymmet framför kupéutrymmet, det vill säga ”frunken”, ryms 330 liter. I andra utrymmen, bland annat under baksätet och under flaket, ryms 95, 200 respektive 350 liter.

Rivian R1T är fyrhjulsdriven genom att fyra elmotorer på vardera 200 hästkrafter driver respektive hjul. Elmotorerna får sin kraft från batteripaket som finns med tre olika kapaciteter – 105, 135 och 180 kWh. Det är med andra ord inga småbatterier som R1T har utrustats med.

Med lilla batteriet utvecklar elmotorerna tillsammans maximalt 408 hästkrafter, med mellanbatteriet 764 hästkrafter och med stora batteriet 710 hästkrafter. Det är ingen felskrivning, mellanbatteriet ger mest effekt. Maxvridet för de två största batterialternativen ligger på 1 120 newtonmeter medan det minsta har 560 newtonmeter.

Toppfarten är 201 km/h och 0-97 km/h (0-60 mph) går på 4,9, 3,0 respektive 3,2 sekunder. Snabbast är alltså varianten med det mellanstora batteriet.

Vad gäller räckvidden ”vinner” så klart det stora batteriet. Det minsta batteriet sägs ha en räckvidd på över 37 mil, det mellanstora över 48,3 mil och det stora över 64,4 mil. Dessa siffror är sannolikt EPA-siffror, det vill säga betydligt mer rättvisande än vad vi är vana vid (läs NEDC).

Rivian R1T har i USA ett instegspris på 560 000 kronor, då är statlig subvention inkluderad. Marknadslanseringen beräknas äga rum i slutet av 2020, då endast i de två kraftfullare batteriutförandena. Under 2021 börjar R1T med lilla batteripaketet levereras, är det tänkt. Det går dock bra att lägga beställning redan nu.

Rivian har även en suv på gång, den visas senare ikväll och heter kort och gott R1S. S står för SUV, precis som T:et i R1T står för Truck.