Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Rivian

Rivians första vildmarksladdare har öppnat

Amerikanska elbilstillverkaren Rivian tänker göra ungefär som Tesla – etablera ett eget laddnätverk, men nu ute i vildmarken. Nu har de första laddstationerna öppnats.

Amerikanska Rivian har inte bara uppmärksammats för sin okonventionella elpickup R1T, deras planer på ett eget nätverk av snabbladdare på otillgängliga platser i naturen har höjt nästan lika många ögonbryn. Efter en fördröjd start har nu de tre första laddplatserna i det som kallas ”Adventure Network” invigts.

De första laddplatserna som har öppnats i delstaterna Colorado och Kalifornien finns vid nationalparker och friluftsområden. Vid varje laddplats finns det fyra snabbladdare med kapacitet på 200 kW och en av dem är byggd så att man enkelt ska kunna stanna till med en bil och ett släp. Det finns också två 11 kW-laddare där även bilar av andra märken än Rivian kan ladda.

Rivian satsar hårt på att marknadsföra sina elbilar R1T och kommande suven R1S som äventyrsbilar. Foto: Elliot Ross / Rivian

Rivians planer för ett laddnätverk som ska göra det lättare att köra elbil utanför storstadsområden presenterades våren 2021 och målet är att ha 3 500 laddpunkter på 600 platser i Nordamerika vid slutet av 2023. I samband med invigningen av de första laddplatserna upprepades målet, men nu utan någon tidsangivelse.

Även när det gäller tillverkning av pickupen R1T ser Rivian ut att ligga efter. Efter att ha skjutit upp produktionsstarten två gånger kom fabriken i Illinois igång i september 2021 och man har kämpat med att få upp byggtakten. Fabriken i Illinios ska, enligt plan, få sällskap av en andra Rivian-fabrik i Georgia.