Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rivians pickup R1T försenas

Den framemotsedda el-pickupen Rivian R1T ser ut att dröja lite till. Efter att först ha skjutits på till juli i år har leveranserna nu försenats ytterligare och är i stället nu planerade till september.

Det är nu tre år sedan det amerikanska företaget Rivian först visade upp deras nya, eldrivna pickup R1T. Modellen är ett riktigt monster med fyra elmotorer på 200 hästkrafter vardera och ett maxvrid på 1 120 newtonmeter. Med det stora batteripaketet har R1T en kapacitet 180 kWh och en räckvidd på över 64 mil.

Med andra ord är det kanske inte så konstigt att amerikanska köpare stod på rad för att beställa de första speciallanseringsversionerna, trots en väl tilltagen prislapp på runt 650 000 kronor. Dessa kunder riskerar ånyo att bli besvikna då R1T nu har försenats ännu en gång. Grundtanken var att de första bilarna skulle levereras i USA i slutet av 2020.

Där kom dock en viss pandemi emellan och leveranserna sköts i stället upp till juli 2021. Nu har man tvingats skjuta upp dem ytterligare – den här gången till hösten och september. Orsaken är dels pandemin och dels den komponentbrist som bilbranschen lidit av under året, men som nu kanske äntligen är på väg att avta.

– Allt från bygget av fabriker, installation av tillverkningsutrustning och leveranserna av komponenter har påverkats av pandemin. Utöver dessa oförutsedda utmaningar är det en komplex historia med sammanlänkade aktiviteter där små problem kan sluta i stora förseningar när man försöker lansera tre nya fordon samtidigt, skriver Rivians vd RJ Scaringe i ett brev.

Ja, det är som bekant inte enbart pickupen R1T som Rivian har på ingång, utan även elsuven R1S och en elektrisk skåpbil som företaget utvecklar åt Amazon som har tecknat en order på 10 000 bilar är i lanseringsfasen. R1T tros nå Europa som tidigast först i början på 2022 och de amerikanska förseningarna kan komma fördröja detta vidare.