Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En suv är en av tre nya bilar som inom kort kommer från Rivian Automotive.
En suv är en av tre nya bilar som inom kort kommer från Rivian Automotive.
En suv är en av tre nya bilar som inom kort kommer från Rivian Automotive.
En suv är en av tre nya bilar som inom kort kommer från Rivian Automotive.

Rivians recept: värva toppchefer från Tesla

En ambitiös lanseringsplan med tre nya modeller. Rivian Automotive gör storsatsar på elbilar och framgångsreceptet för ägarna det Amazon-stödda företaget har varit givet: värva toppchefer som arbetat på Tesla.

Rivian, Rimac och Lucid Motors. Det är många som vill köra i Teslas hjulspår och bygga elbilar med hög vinstmarginal.

När vi sammanställde en lista över uppstickare i bilbranschen fick Rivian Automotive 10 poäng av 10 möjliga i kategorin ”chans att lyckas”.

Anledningen kan förstås härledas till att teknikföretaget Amazon finns i bakgrunden men det finns andra anledningar. När affärstidningen Bloomberg tittat på vilka som anställds av Rivian syns en tydlig strategi. Rivian har värvat från startups och teknikföretag i Silicon Valley men framför allt personer som tidigare arbetat hos Tesla Motors.

Elon Musk har rykte om sig att lägga sig i allt och gärna detaljstyra verksamheten. Inte sällan leder det till konflikter där Musk inte backar och inte heller litar speciellt mycket på sina anställda. Många väljer att sluta och allt fler träffas igen på Rivian och andra nya elbilsföretag.

Foto: Ross Martin

LÄS OCKSÅ: Tesla och Rivian fortsätter strida 

Egna laddare

Rivians produktionschef Nick Kalayjian tillhörde det Tesla-team som satte Model 3 på marknaden och nu finns Kalayjian på Rivian. Där ska han lansera framför allt tre nya modeller med den första modellen, pickupen R1T, på marknaden redan i sommar.

Totalt har Bloomberg hittat över 100 personer, varav 50 i chefspositioner, på Rivian som kommer direkt eller indirekt från Tesla. Rivian har på kort tid 5 100 anställda och anställer i snitt cirka 150 personer per vecka inför modelloffensiven. Förutom Tesla har Rivian lockat folk från Apple och Ford.

Rivianchefen R.J Scaringe har hittills ett bättre rykte än Elon Musk och att Musk anser att Rivian är ett hot visar en stämning förra året efter att Tesla ansåg att Rivian rekryterade personal lite väl tufft.

Cindy Nicola är ansvarig för rekryteringen till Rivian och Nicola jobbade tidigare i fyra år på – ja, precis, Tesla Motors.

Rivian Motors har sitt högkvartar i Irvine, Kalifornien, och bygger sina bilar i Normal, Illinois. Rivian har handplockat nyckelpersoner från Tesla under lång tid och de personerna ska nu se till att Rivians tre modeller kommer ut på marknaden på ett bra sätt.

Anställda på Rivian vittnar om ett trevligare arbetsklimat än på Tesla men att chefen Scaringe är lika involverad och intresserad som Elon Musk. Scaringe har varit med under flera tester av bilarna och flyttade under en intensiv arbetsperiod sin familj till Normal för att kunna arbeta ännu närmare produktionen och de sista detaljerna inför det att tillverkningen börjar på allvar till sommaren.

Förutom de tre nya elbilarna har Rivian börjat bygga ett eget nätverk av snabbladdare – precis som Tesla.