Foto: Zoox

Robottaxin från Zoox officiell

Nu är framtiden här, en liten del av den i alla fall. Amazon-ägda Zoox har presenterat sin helt självkörande bil som går lika fort framåt och bakåt och kan användas upp till 16 timmar på en laddning.

Häromdagen avslöjades den självkörande bilen Zoox under en fotosession i San Francisco och nu är den här på riktigt. Zoox, ett dotterbolag till näthandelsjätten Amazon, visar nu upp det som bäst kan beskrivas som en robottaxi direkt hämtad från framtiden.

Bilen, som egentligen inte har något modellnamn, är designad för att trafikera tät stadstrafik med upp till fyra passagerare. Och den är som synes inte konstruerad som en vanlig bil. Den är bara 363 centimeter lång, kan styra med alla fyra hjul och köras lika snabbt framåt som bakåt.

1 AV 3
Foto: Zoox
2 AV 3
Foto: Zoox
3 AV 3
Foto: Zoox

Zoox robottaxi drivs av en V6-diesel med dubbelturbo…nej, det gör den förstås inte. Hur många elmotorer den har avslöjas inte, men i bottenplattan finns ett stort batteri med lagringskapacitet på 133 kilowattimmar (kWh). Det ska räcka för oavbruten körning upp till 16 timmar. Då antar vi att den under dessa 16 timmar inte får vara uppe och nosa på topphastigheten några längre stunder. Zoox uppger att bilen kan nå en hastighet av 120 km/h, vilket tyder på att de siktar på att utvidga användningsområdet från de stadsgator i San Francisco, Las Vegas och Foster City där den testkörs i dagsläget.

Zoox-bilen är maximerad för innerutrymmen och några stora krockzoner ser inte ut att finnas. Zoox uppger ändå att man på alla fyra platser ska få ett femstjärnigt krockskydd tack vare säteslösningen, utan att gå in mer i detalj hur det fungerar. De åkande sitter vända mot varandra och utöver små pekskärmar och trådlösa laddplattor för mobiltelefoner finns ingen synlig teknik.

1 AV 5
Liksidig design på kortsidorna, med ett vänligt ansikte, gör att Zoox inte behöver göra en U-sväng för att köra åt andra hållet.
Foto: Zoox
2 AV 5
Foto: Zoox
3 AV 5
Foto: Zoox
4 AV 5
Foto: Zoox
5 AV 5
Foto: Zoox

Tanken är förstås att bilen aldrig ska krocka. Eftersom den varken har ratt eller pedaler kan vi människor inte lägga oss i och göra färden osäker. Bilen förlitar sig i stället på information om omgivningen som samlas in med radar, lidar och kameror. I varje hörn täcks ett överlappande, 270-gradigt synfält in och Zoox uppger att den har mer än 100 säkerhetsinnovationer som inte finns i konventionella bilar.

https://www.youtube.com/watch?v=3r7PEl0tMSk

Zoox är inte det enda amerikanska företaget som utvecklar helt självkörande fordon. Det har på senare år pågått ett slags kapplöpning där General Motors-ägda Cruise Origin och Alphabet-ägda (Google) Waymo tillhör de största spelarna.

1 AV 4
Under färden kan man beskåda taket med en stjärnhimmel à la Rolls Royce.
Foto: Zoox
2 AV 4
Foto: Zoox
3 AV 4
Foto: Zoox
4 AV 4
Foto: Zoox