Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce första elbil officiell – Spectre

Rolls-Royce tar ett viktigt steg mot att slopa förbränningsmotorer från 2030. Här är deras första helt eldrivna bil. Spectre.

För över ett år sedan delade Rolls-Royce med sig av maskerade bilder på sin nya elbils Spectre. Sedan dess har de följt en lång lanseringskampanj men nu är den till slut här, bilen som ska ta den legendariska biltillverkaren in i framtiden.
Nya Spectre bygger på en självbärande aluminiumkonstruktion som Rolls-Royce säger ska vara 30 procent mer vridstyv än någon tidigare bil modell från märket. Under golvet sitter ett stort batteripaket som ska räcka till 520 kilometers körning. Men gällande vilken kapacitet batteriet har är Rolls-Royce lika tystlåtna som om de gamla modellernas effektsiffra. Då sade man bara att det var ”adequate”, tillräcklig. Men vi får däremot reda på att det väger 700 kg vilket gör att totalvikten för Spectre landar på hiskeliga 2 975 kg. Då kan vi anta att batterikapaciteten ligger en bra bit över 100 kWh.

1 AV 4
Foto: Rolls-Royce
2 AV 4
Foto: Rolls-Royce
3 AV 4
Foto: Rolls-Royce
4 AV 4
Foto: Rolls-Royce

Spectre mäter 5 453 millimeter på längden, 2 080 på bredden, 1 559 på höjden och hjulbasen är hela 3 210 millimeter lång.
Totaleffekten hos Spectre ligger 585 hästkrafter, 430 kW, och 900 Nm, vilket Rolls-Royce tror ska räcka att ta kolossen 0-100 km/h på 4,5 sekunder. Men exakt fartprestanda är inte fastställt ännu. Huruvida effekten är fördelad på en eller flera elmotorer och om de driver på två eller fyra hjul delar de dock inte med sig av i nuläget.

Grundutseendet påminner en del om coupémodellen Wraith men Spectre är hela 20 centimeter längre än denna. Enligt Rolls-Royce kommer Spectre prismässigt att placera sig någonstans emellan suven Cullinan och flaggskeppet Phantom som kostar cirka 3,8 respektive 5,5 miljoner kronor.
Invändigt ser det ut som en konventionell Rolls-Royce-modell med fluffiga mattor och läderklädda fåtöljer. Dörrarna är hängda i bakkant och i taket kan man få en stjärnhimmel som vi också sett på tidigare modeller från märket. Nytt för Spectre är dock att stjärnhimmeln nu även sträcker sig ut på dörrsidorna och består av 4 976 ljuspunkter. Fälgarna är också nya för elbilen och då mest storleken då de mäter 23 tum vilket är de största fälgarna Rolls-Royce monterat på en bil i modern tid.

1 AV 4
Foto: Rolls-Royce
2 AV 4
Foto: Rolls-Royce
3 AV 4
Foto: Rolls-Royce
4 AV 4
Foto: Rolls-Royce

Nya Rolls-Royce Spectre kommer att börja säljas under nästa år som modellår 2024. Men nu har den fått konkurrens från ett oväntat håll då Cadillac nyligen lanserade sitt eldrivna flaggskepp Celestiq.

https://www.youtube.com/watch?v=0CndFn82-Pg&ab_channel=Rolls-RoyceMotorCars