Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce ska bygga elbil

Rolls-Royce har länge duckat alla frågor om när de planerar att bygga en elbil. I stället har lyxbilstillverkaren envist hållit fast vid sina V12-motorer. Men inför att flera storstäder planerar ett förbud mot bensin- och dieselbilar avslöjar Rolls-Royce nu att de utvecklar en bil med elmotor och batterier.

Lyxbilstillverkaren Rolls-Royce ska utveckla och bygga en elbil under de kommande tio åren. Rolls-Royce vd Torsten Müller-Ötvös avslöjade planerna i en intervju med branschtidningen Automotive News.

Bakom beslutet ligger Rolls-Royce analys att ett 20-tal städer runtom i världen kommer att förbjuda bensin- och dieselbilar i stadskärnorna under det innevarande decenniet. Både Paris och London har tagit beslut om att förbjuda bilar med förbränningsmotorer inom vissa områden.

Enligt Müller-Ötvös kommer däremot inte Rolls-Royce inte att utveckla en laddhybrid utan gå direkt till elmotorer och batterier.

Rolls-Royce vd är inte orolig för att märkets kunder inte kommer att gilla elbilar utan menar i stället att den tystare elbilen kommer att passa kunderna perfekt.

LÄS MER: Elbil inget för Rolls-Royce – tog för lång tid att ladda

Utvecklingen av nya elbilen sker på samma plattform som används i dag och en elbil skulle kunna ersätta modellerna Wraith och Dawn som båda börjar nå slutet på sin respektive modellcykel. Rolls-Royce har nyligen visat en ny Ghost så det är en modell som har många år kvar i programmet.

PROVKÖRNING: Nya Rolls-Royce Phantom

Redan 2011 visade Rolls-Royce en elbil kallad 102EX på bilsalongen i Genève. Det var då en version av förra generationen av Phantom. Rolls-Royce valde då att inte fortsätta utvecklingen.

102EX, som ses på bilden överst i artikeln, var ett av de första elbilskoncepten som visade induktiv laddning då Rolls-Royce helst inte vill be sina kunder att bära tunga elkablar för att ladda bilen. Kablarna passar, enligt Rolls-Royce, inte in i märkets image. Induktiv och "trådlös" laddning är än så länge relativt ineffektiv och något osäker så kanske måste Rolls-Royce hitta på en egen variant för långsam- och snabbladdning med kablar.

Volkswagen har tidigare visat en robot som placerade laddsladden i bilens ladduttag och kanske är det den vägen Rolls-Royce väljer.

Enligt Müller-Ötvös kommer Rolls-Royce att använda sin beprövade V12-motor under åtminstone de kommande tio åren och i alla sina modeller. Den nya elbilen blir ett komplement till bensinbilarna.