Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Teknikens Värld fick en kort titt på kinesiska elbilen JAC e-JS4.
2 AV 2

RSA: Fler Maxus-modeller och nytt bilmärke i JAC

De kinesiska bilmärkena bygger en allt starkare ställning i Sverige. Nu kommer mer, både fler modeller från Maxus och ett helt nytt bilmärke, JAC. Vi fick chansen att klämma lite på nyheterna. 

Bilvärlden är i omvälvning och det handlar inte bara om elbilar skeppas hit i drivor i Kina. I lika stor utsträckning handlar det om hur de påverkar marknaden här hemma. Kartan för generalagenter och återförsäljare håller på att ritas om, med nya aktörer och affärsmodeller. 

En av de nya är RSA Sverige, som importerar Maxus modeller, främst handlar det om eldrivna transportbilar. I Norge har man funnits sedan 1936, men det var först 2019 man klev över gränsen till Sverige. Numera finns man även i Baltikum, Tyskland och Polen. 

Här i Sverige är man trea på marknaden för den lite speciella nischen eldrivna transportbilar. RSA satsar på lokal närvaro och återförsäljare med fullservice, lite som det var förr i tiden alltså, innan man beställde sina bilar på nätet. Och man tar ansvar med att hålla reservdelar i 20 år. 

Nu brakar man på med nya bilar i sortimentet också, tre till antalet: en pickup, en minibuss och en liten suv. Alla är eldrivna, och alla är från Kina. Vi fick chansen att klämma och känna lite på nykomlingarna. Snart kommer ytterligare en, en transportbil från BYD vars personbilar annars tas in av Hedin. 

Maxus T90EV

Malusskatten slog hårt mot pickupförsäljningen i Sverige. I dag är den i princip en fjärdedel jämfört med hur det såg ut före juli 2018. Kanske kan Maxus T90EV ändra på det, för den är nämligen en eldriven pickis och slipper därmed malusskatt. Priset är 579 900 kronor exklusive moms. Det motsvarar 724 875 kr med momsen pålagd. 

För de pengarna får man en påtagligt bruksig bil. Den är tvåhjulsdriven, med en elmotor på 180 hästkrafter hopbyggd med den stela bakaxeln. Batteriet på 88,5 kilowattimmar räcker till 33 mils körning.

Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Kupén är enkelt utförd och inställningsmöjligheterna begränsade. Ratten är bara ställbar i höjdled och stolens dyna har inte justerbar lutning. Men baksätet är rymligt och erbjuder ett 230-voltsuttag. Flaket verkar väldisponerat med tjock skyddslack, även om vi inte såg till så många lastsäkringsmöjligheter. 

Tjänstevikten är 2 375 kilo och på flaket får man lasta 925 kilo. Max dragvikt är ett ton jämnt. De första bilarna lär nå kunderna ungefär nu. 

Maxus Mifa 9

Minibussen är en fordonstyp som i princip dött ut i Europa när suvarna har tagit över. Men i Kina är biltypen populär och kanske kan det påverka även oss. Det tror i alla fall RSA som tar hit Maxus Mifa 9

Det handlar om en stor bil, den är 527 centimeter lång. Framhjulen drivs av en 245 hästkrafter stark elmotor. I golvet finns ett batteripaket med en lagringskapacitet på 93 kilowattimmar och det ska ge en räckvidd på 44 mils räckvidd.

Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Utförandet i den här versionen är påtagligt lyxigt, med två enorma fåtöljer på mittraden som kan ställas in ungefär hur som helst. En annan pikant detalj är att innerbackspegeln är digital, en skärm som visar bilden från en kamera på bakluckan. Priset kommer att landa i närheten av 900 000 kronor och de första leveranserna väntas inom 1–2 månader. 

Men det mest intressanta är att den snart också kommer i en åttasitsig shuttleversion. Då kommer den att inte vara lika lyxig, men också billigare och betydligt mer intressant för taxiföretag och liknande. 

JAC e-JS4

JAC är ett kinesiskt konglomerat som tillverkar både personbilar och nyttofordon och som faktiskt är delägt av Volkswagen. Deras mellanklassuv e-JS4 baseras på en bensinbil som heter JAC Refine S4 och har goda innerutrymmen och snabb leverans som främsta försäljningsargument. 

Utöver det är det inte särskilt mycket som sticker ut. 193 hästkrafter och framhjulsdrift samt ett batteripaket på knappt 66 kilowattimmar som ska räcka till 43,4 mils körning enligt WLTP – vilket är imponerande om den verkligen klarar av det, för det skulle vara rekordsnålt. Laddningen är inte heller världsledande, men man får åtminstone 11 kilowatts trefasladdning, eller ”runt” 80 kilowatts snabbladdning – vi får ingen exakt siffra.

Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Baksätet är rymligt, för två. Mittplatsen är lite trång. Förarmiljön följer ungefär samma upplägg som många andra kinesiska bilar, med skärmar och knappar om vartannat. Ratten är inte ställbar i längsled och förarstolens dyna har inte justerbar lutning. 

Nu finns det redan en lång rad elbilar i ungefär samma segment som JAC e-JS4. Med en prislapp på 529 900 skulle den behöva någonting extra att konkurrera med. Å andra sidan är den en av få bilar som man kan få med kort varsel i dag.