Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så lång livslängd har elbilsbatterier – Leaf och i3 sämst

Premium Hela 6 300 elbilar har undersökts och slutsatsen är att batterierna håller bättre än väntat. Men skillnader finns. Snabbladdning och dålig kylning är bovar i dramat.

Geotab är ett amerikanskt företag som utvecklar mjukvara som hanterar företags vagnparker. Bland annat har de utvecklat ett verktyg som analyserar batteriets åldrande och med detta kunnat bedöma 6 300 elbilars försämring över tid.

Slutsatsen är att batterierna håller bättre än vad vi trodde för några år sedan. Efter sex år är kapaciteten fortfarande i genomsnitt 87,9 procent av den ursprungliga. Risken är med andra ord liten att garantin, i normala fall åtta år eller 16 000 mil, ska behöva tas i bruk.

LÄS PREMIUM GRATIS I EN VECKA

Få tillgång till hela Expressens digitala värld.

Allt detta ingår:

  • Alla artiklar på Expressen.se och i Expressen–appen
  • E-tidningen – upptäck dagens Expressen och utvalda magasin
  • Dela din prenumeration med upp till 3 personer
  • Ingen bindningstid – säg upp när du vill
Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 89 kr/mån. Tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.