Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Så mycket av Norges el går till elbilar

Kommer övergången till elbilar att dränera elnätet? Nej, inte enligt en ny uträkning av Norsk elbilforening. Enligt dem förbrukar Norges elbilar endast 0,8 procent av landets förnybara elproduktion.

Finns det tillräckligt mycket el för att ställa om bilparken till eldrift? Precis det har Norsk elbilforening räknat på och kommit fram till att det inte är några problem. Norsk Elbilforening har utgått från Norges förnybara elproduktion år 2021 som var 157,2 terrawattimmar (TWh) och räknat på hur stor del av den Norges elbilar förbrukar. Elbilsföreningen har räknat på de 520 000 elbilar som finns i trafik i Norge i år och kommer fram till att deras sammanlagda förbrukning motsvarar endast 0,8 procent av Norges förnybara elproduktion.

Elbilsföreningen har räknat med en genomsnittlig körsträcka om 1 280 mil per år och bil, en genomsnittsförbrukning på 2 kWh/mil och laddförluster på tio procent. Det gör att elbilarnas totala elförbrukning blir 1,27 terrawatimmar, vilket motsvarar knappt en procent av den förnybara elproduktionen i Norge.

LÄS MER: Laddhybrid eller elbil – detta lönar sig för dig

Norsk elbilforening har också räknat på hur mycket el som skulle gå åt om hela Norges bilpark var eldriven. Om alla 2,8 miljoner bilar i Norge var eldrivna skulle de kräva 4-5 procent av landets totala förnybara elproduktion.

I Sverige var elproduktionen cirka 166 TWh år 2021 och elanvändningen 140 TWh. Antalet elbilar i svensk trafik kunde samma år räknas till 110 177 stycken.