Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: ginger_polina_bublik / Shutterstock

Så mycket kostar det för andra att ladda på Tesla Supercharger

Tesla öppnar upp 42 stationer för andra bilmärken. I genomsnitt kostar det 7,30 kronor per kWh att ladda hos Tesla.

På de 42 stationerna som Tesla öppnar för andra märken finns det inte mindre 542 laddare, så kallade ”Superchargers” som ger mer än 150 kW. Men det blir inte billigt. Medan Tesla-ägare laddar för omkring 5,10 kronor per kWh i genomsnitt betalar de som kör andra märken i genomsnitt 7,30 kronor per kWh. Det betyder att körning på motorväg, där elbilen drar 2-3 kWh per mil, kostar 15-20 kronor per mil för elkraften.

Men det finns möjligheter att få ner priset även om man kör ett annat märke. Den som köper ett medlemskap för 129 kronor per månad får ett lägre pris, samma pris som Tesla-ägare. Även det rabatterade priset varierar från station till station, och beroende på tidpunkt för laddningen. I genomsnitt är det 5,10 kronor per kWh. Med en rabatt på i genomsnitt 1,80 kronor per kWh behöver man ladda mer än 72 kWh per månad för att det ska löna sig. Det låter inte mycket, men på andra sidan laddar flertalet elbilsägare hemma. Abonnemangskortet är för dem som regelbundet gör en längre resa.

Jämfört med värsta konkurrenten Ionity, med snabbladdare på 350 kW, är priset både sämre och bättre. Ionity tillämpar för det första inte olika priser på olika stationer. Man vet på förhand vad laddningen kostar på Ionity-stationen. De som kör ett märke med avtal med Ionity laddar förmodligen i dag med en bra rabatt, men även de som har andra bilmärken kan tanka hos Ionity. Priset är då 8,70 kronor per kWh.
Abonnemang, ett så kallat Ionity Passport, säljs för 190 kronor per månad och då är priset 3,50 kronor per kWh. Det är alltså billigare att ladda med abonnemang hos Ionity än att ladda med abonnemang hos Tesla. Laddar du mer är 38 kWh per månad lönar det sig att ta det dyrare Ionity-abonnemanget. En nackdel med Ionity-abonnemanget är dock att det tecknas ett år i taget. Teslas abonnemang kan du teckna över semestern, just när du behöver ladda på resan.