Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Teknikens Värld har fått en förhandstitt på nya Kia EV9
2 AV 2
Foto: Simon Hamelius

Så mycket kostar elsuven Kia EV9

Nu går Volvo EX90-utmanaren att beställa i Sverige. Eldrivna Kia EV9 har plats för upp till sju åkande och kommer inledningsvis med fyrhjulsdrift och i högsta utrustningsgrad.

Nyligen tog vi dig på en rundvandring runt Kias nya eldrivna suv EV9, nu går den att beställa i Sverige. Det emellertid bara versionen GT Line som är beställbar i dagsläget. Pris? Från 869 900 kronor.

För det får du högsta utrustningsnivån, fyrhjulsdrift, dubbla elmotorer med maxeffekt 384 på hästkrafter, en batterikapacitet på 99,8 kilowattimmar. Bilen kan fås i sex- eller sjusitsigt utförande, den förstnämnda kostar från 889 900 kronor. Bagageutrymmet mäter 828 liter med 4/5 sittplatser och 333 liter med 6/7 sittplatser.

Foto: Simon Hamelius

I standardutrustningen ingår bland annat LED matrix-strålkastare, 21-tums aluminiumfälgar, digital nyckel (mobiltelefonen används som bilnyckel), 360-graderskamera, head up-display, fjärrstyrd parkeringsassistans, ventilerade stolar fram och ytterplatser bak, främre sollucka och glastak bak, trådlös mobilladdare, digital innerbackspegel och ett ljudsystem med 14 högtalare. Metalliclack är standard på GT Line.

Foto: Simon Hamelius

800-voltssystemet ger en laddeffekt på 240 kilowatt, på 15 minuter går det att ladda batteripaketet för 219 kilometers körning. Bilen har enligt WLTP-normen en räckvidd på upp till 465 kilometer (preliminär uppgift). Bilen får dra släp upp till 2 500 kilo. 

Lanseringspremiär för Kia EV9 sker hos de svenska återförsäljarna i oktober och de första kundleveranserna väntas ske under fjärde kvartalet i år.