Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Teknikens Världs Jan-Erik Berggren guidar oss runt och i Volvo EX30
2 AV 2
Foto: Volvo Cars

Så mycket kostar Volvo EX30 i utlandet

När Volvo nyligen presenterade nya elbilen EX30 var det många medier runt om i världen som lyfte fram hur ”billig” modellen är. Från 429 000 kronor i Sverige – men vad kostar den i andra länder? Billigare eller dyrare? Det har vi tagit reda på.

Volvo Cars ska satsa på elbilar. I fjol avtäcktes första modellen i den serie av bilar som är tänkt att ta det svenska bilmärket in i den elektriska framtid som många spår är melodin framöver. Men många satte kaffet i vrångstrupen när ”svenska folkets bilmärke nummer ett” presenterade suven EX90 med ett ingångspris på strax under 1,1 miljoner kronor. Volvo har under åren haft många bilar som har blivit så kallade ”folkhemsbilar” – Amazon, 240, 740 och V70 för att nämna några. EX90 kommer inte att sorteras in under samma kategori.

En som har bättre förutsättningar för att bli en modern variant av svensk folkhemsbil, om än tillverkad i Kina, är EX30 som Volvo lät skynket falla från för ett kort tag sedan.
Anledningen till det är priset. Inte för att det är billigt att köpa en kompakt elbil, men jämför man Volvos instegspris för EX30 – 429 000 kronor – med priset för motsvarande bilar på marknaden så är det helt klart konkurrenskraftigt. Exempelvis kostar den något mindre Renault Megane E-Tech Electric, som dessutom har kortare räckvidd än Volvon, från 479 990 kronor.

1 AV 2
Foto: Volvo Cars
2 AV 2
Foto: Volvo Cars

Men hur står sig EX30:s svenska pris mot vad modellen kostar i andra länder runt om i världen? Det har vi tagit reda på genom att granska tolv länder utöver Sverige.
När vi har räknat om priset till svenska kronor visar det sig att det svenska priset ligger bra till även om det ser ut som en mittenplacering i listan nedan. De flesta länder ligger runt 430 000 kronor för instegsversionen EX30 Single Motor i Core-utförande.

1 AV 2
Foto: Volvo Cars
2 AV 2
Foto: Volvo Cars

Ett land sticker ut – Norge. I vårt västra grannland kostar EX30 i grundutförande från knappt 319 000 kronor, alltså 110 000 kronor billigare än i Sverige. Dock beror det inte på att Volvo Cars har valt att lägga priset på en låg nivå i elbilslandet Norge utan på norska bestämmelser som landets styre – stortinget – har röstat igenom. Elbilar som kostar under under en halv miljon norska kronor är nämligen momsbefriade. Men även med moms skulle EX30 vara billigare i Norge än i Sverige – strax under 400 000 kronor.

Både Australien och Storbritannien ligger ”bakom” Sverige i listan nedan, men i dessa båda länder erbjuds inte EX30 i grundutförandet Core utan inleds med Plus-varianten som innehåller mer utrustning. Tar man hänsyn till det är det i stället Sverige som ligger ”bakom” Australien och Storbritannien. EX30 Single Motor Plus kostar nämligen från 464 000 kronor i vårt avlånga land.

https://datawrapper.dwcdn.net/EZxfm/1/