Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen

Så ser Volkswagens billiga elbil ut

2025 kommer Volkswagen-koncernens billiga elbilar. Trion från Seat, Skoda och Volkswagen ska byggas i Spanien och få batterier levererade från en ny batterifabrik. Nu har en skiss på Volkswagens version släppts.

Det är många som väntar på den billiga elbilen och då kanske främst Volkswagen-koncernens alternativ som placerar sig under modeller som Volkswagen ID.3 och Cupra Born i storlek.

Nu har man släppt en skiss på Volkswagens version av småbilen som även kommer att ha syskonmodeller hos Seat och Skoda. En skiss som som visar en form som skiljer sig markant från konceptbilen ID Life som visades upp i München i höstas. Borta är den kantiga stilen och det vi ser rimmar bättre med dagens ID-modeller och det vi sett från den kommande elbilen Trinity.

Konceptet ID. Life från 2021. Foto: Volkswagen / Volkswagen AG

Seat och Skoda har sedan tidigare visat skisser på sina versioner av den billiga elbilen och även de skiljer sig från det som nu visas upp och som får agera riktmärke för alla tre. Det handlar trots allt om en budgetbil som ska kosta från 200 000 kronor så några egna utsvävningar designmässigt är inte att vänta. Skoda själva har dock hävdat att deras version kommer att skilja sig från de övriga formmässigt. 

Seats skiss från 2021. Foto: Seat

Klart är att de tre bilarna ska sättas samman i Spanien och en ny fabrik för tio miljarder kronor ska byggas i anslutning för att förse bilarna med batterier. Fabriken ska skapa 3 000 nya jobb och få elektricitet från en solcellspark på 200 hektar.   

Bilarna kommer att bygga på en kortad version av koncernens MEB-plattform och ha samma motorer. Några specifika data har ännu inte offentliggjorts.

Att bilen ska komma 2025 är klart sedan tidigare och faktum är att Spanien och Seat från början höll i rodret för projektet men fick ge vika för Volkswagen och Wolfsburg.

De tre nya bilarna blir efterlängtade ersättare till elbilstrion Seat Mii, Skoda Citigo och Volkswagen Up – modeller som lanserades för över tio år sedan med förbränningsmotorer.