Så ska Polestar bygga elbilar utan miljöpåverkan
Inom åtta år ska Polestar ha lyckats producera en helt klimatneutral elbil. De medger att de inte kommer att klara det ensamma, men att visionen delas från flera håll och att det är fullt realistiskt.
I april i fjol meddelade Polestar att de startat ett nytt projekt, Projekt Polestar 0, som går ut på att producera en elbil utan att lämna något som helst koldioxidavtryck. Orsaken är enkel: Klimatrapport efter klimatrapport konstaterar att koldioxidhalterna ökar i atmosfären, FN:s klimatmöten varje år bekräftar problemet. De flesta företag världen över nickar inställsamt och presenterar sina åtgärder i form av klimatkompensation, som att plantera träd någonstans, eller att man i framtiden ska vara klimatneutrala. Ett tydligt exempel är alla biltillverkare som skrivit på ett dokument som säger att de ska sluta sälja förbränningsmotorer i Europa (men inte Kina i vissa fall) inom några år.
Polestar anser att det finns många fina mål som många ställer sig bakom, men att det inte räcker.
– Vi vet att det är bråttom och alla pratar om hur viktigt det är, men det är inte tillräckligt mycket action. Vi har insett att vi inte kommer klara det här ensamma och ber därför om hjälp, och vi har fått med oss partners som delar vår vision men vi behöver bli fler, säger Hans Pehrson, projektledare för Projekt Polestar 0.
LÄS OCKSÅ: Polestar söker nya samarbetspartners
Man vill således eliminera varje koldioxidavtryck i varje moment och process av tillverkningen, leveransen, och återvinningen av en elbil. Allt ifrån när ett material tas upp från en gruva eller på ett fält, alla komponenter och den kompletta bilen, varje robot på fabriken, all energi som används ska vara ”grön”.
– Vi vill ta reda på var det finns koldioxidutsläpp i hela kedjan och hur vi kan få bort det. Det innebär att vi måste försöka skapa nya metoder, eller helt nya material. För i dag finns inte klimatneutralt glas, koppar, aluminium, stål eller gummi till däck, säger Hans Pehrson.
Är det realistiskt, eller ett sätt att höja värderingen på bolaget?
– Om det är någon som ska dra i gång ett sådant här projekt så är det i vår bransch. Jag har jobbat i bilbranschen i över 30 år och vet hur duktiga vi är på att driva projekt, som leder till massproducerande. Och tio år är rimligt, men vi behöver inleda research nu.
Hur ska det gå till då?
– Ta ett däck till exempel, bilar behöver däck. Det behövs naturgummi, oljor, ståltrådar och så vidare. Då måste vi bryta ner däcket, kan vi ersätta oljan med vegetabiliska alternativ? Det kommer bli mycket kemi.
Och om ni inte lyckas?
– I värsta fall måste vi kanske säga nej till material, och då meddela arkitekterna det. Men jag är fullständigt övertygad om att det här är möjligt. Någon får gärna tycka att vi är naiva, men det är kanske precis det som krävs för att göra en förändring.
Slutmålet är inte bara en klimatneutral produktionsbil 2030, utan företaget vill vara helt klimatneutrala senast 2040 och Polestar 0-projektet är ett delmål på vägen. Dessutom hoppas man förstås på en snöbollseffekt, inte bara i bilbranschen utan i hela samhället. Biltillverkarna behöver också klimatneutrala metaller och gummi till sina bilar, och samhället i stort skulle gynnas av klimatneutral elektronik, menar Polestar.
– Vi tror och hoppas att efterfrågan är stor och att vårt projekt kan skapa ringar på vattnet, säger Hans Pehrson.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se