Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så ska Tesla erövra världen – här är Elon Musks nya plan

Tesla Motors grundare och vd, Elon Musk, presenterade under natten till torsdag sin och företagets nya strategi inför framtiden.

”Master Plan, del två” kallar Elon Musk den strategiplan som han har delat med sig av via sin blogg under natten till torsdag svensk tid.

En summering av planen är att Tesla ska ”framställa imponerande solcellstak med sömlös integrerad energilagring i batterier”, ”expandera sin elbilsproduktion till att omfatta alla stora bilsegment”, ”utveckla självkörande bilar som via bilflottor ska vara tio gånger säkrare än manuell körning” samt ”göra bilarna till inkomstkällor när de inte används av ägaren”.

Inte bara har Elon Musk och hans företag som mål att sjösätta elbilar i de stora bilsegmenten, där Model 3 snart är på ingång, liksom en mindre suv samt en pickup. Siktet är också inställt på lastbilar och bussar. Både en lastbil och en buss är för tillfället i ett tidigt utvecklingsskede, men sägs vara redo för att visas upp redan nästa år. Med Teslas alternativ i dessa tunga fordonsklasser ser de framför sig kraftigt sänkta transportkostnader, högre säkerhet och roligare handhavande.

Alla Teslas fordon, även lastbilar och bussar, sägs i framtiden att vara självkörande och med mycket hög säkerhet. Det ska bli tio gånger säkrare att åka bakom ratten i ett Tesla-fordon än att, som i dag, själv ratta fordonet. Säkerheten möjliggörs med rejäla backupsystem och hög redundans. Skulle en hårdvarukomponent sluta fungera ska bilen ändå fortsätta köra på egen hand.

Elon Musk har storslagna planer för sitt Tesla Motors.Elon Musk har storslagna planer för sitt Tesla Motors.Elon Musk har storslagna planer för sitt Tesla Motors.
Elon Musk har storslagna planer för sitt Tesla Motors.

Elon Musk är storägare i bolaget SolarCity som är USA:s största solcellsinstallatör. I framtiden ska Tesla och SolarCity erbjuda sina elbilskunder solcellstak och batterilösningar som underlättar ägande och drift.

I planen ingår framtida bilpoolsflottor som går ut på att man är flera användare på en bil. De som äger en Tesla ska helt enkelt kunna hyra ut bilen till andra personer när ägaren inte har någon användning för den, exempelvis under arbetstid eller under natten. På så sätt blir bilen inte bara en utgift för ägarna utan också en inkomstkälla.

Elon Musk och hans Tesla Motors har med andra ord storslagna planer för framtiden varav flera av dem verkar ligga nära rent tidsmässigt. Tesla har tidigare haft som mål att till 2020 öka sin produktion till att omfatta en halv miljon bilar årligen. Det målet reviderades för ett par månader sedan. En halv miljon bilar ska man uppnå redan under 2018. Under 2015 levererade Tesla drygt 50 000 bilar. De ska alltså nå tio gånger högre produktion om bara 1,5-2,5 år och mycket hopp står till nya modellen Model 3.